Quantcast

El Govern fa un traspàs de tres milions a l'AREB per sufragar despeses administratives i judicials derivades de BPA

L'AREB, segons es recorda al decret del BOPA, s'ha vist implicada a diversos procediments judicials relacionats, «principalment, amb l'aïllament (i el conseqüent no traspàs cap a Vall Banc), de certs comptes i productes de clients que suposen un risc per sospites de blanqueig de capitals i finançament del terrorisme». L'AREB també s'ha hagut de defensar de demandes interposades pels antics accionistes de BPA, de clients que havien subscrit productes financers, i de ciutadans que consideren que han vist perjudicats els seus drets a causa d'actuacions de l'AREB. Amb tot, i durant el 2017, «l'allau de reclamacions i demandes» interposades contra l'AREB i BPA, «totalment extraordinària i inesperada», no estaven previstes, es fa constar al decret. En total, l'AREB i BPA s'enfronten a la defensa de 109 procediments contenciosos judicials (civils i penals).

Els costos totals de tot plegat ascendeixen a aquests gairebé tres milions i atès el desenvolupament dels processos judicials en curs, «no resulta possible esperar fins que s'aprovi el pressupost de l'exercici vinent». El pressupost del 2017 previst per a aquesta partida era de només 275.000 euros.

Aquest traspàs per part del Govern es resol mitjançant un suplement de crèdit que s'extreu de partides del departament de Transports, del d'Ordenament Territorial, de l'Oficina de l'Energia i el Canvi Climàtic i del departament de Sistemes d'Informació. La partida més gran, d'1,05 milions d'euros, s'extreu de la que s'havia reservat a la infraestructura del transport de l'Heliport Nacional.