Quantcast

Investigadors catalans troben un nou tractament per al càncer d'ovari

Investigadors del Grup de Senyalització Molecular en Càncer del Programa Oncobell de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell), del Programa vaig procurar de l'Institut Català d'Oncologia, han identificat un receptor cel·lular clau en els processos de metàstasi en càncer d'ovari.

Publicat a 'Molecular Cancer Therapeutics', la seva troballa dóna peu a la utilització d'inhibidors d'aquest receptor com a diana terapèutica en les variants més agressives de la malaltia.

Es tracta del receptor CXCR4, implicat en el moviment de les cèl·lules de la sang (sobretot en aquelles situades en la medul·la òssia), que ja havia estat relacionat anteriorment amb processos de disseminació en càncer de mama.

Segons les demostracions en models ortotòpics, l'administració d'inhibidors de CXCR4 en aquells càncers on prèviament s'havia detectat l'expressió elevada d'aquest receptor impedia en gran mesura la propagació de les cèl·lula s tumorals a nivell sanguini i dins el peritoneu.

Així mateix, van observar que l'eliminació genètica de CXCR4 en cultiu cel·lular donava lloc a tumors de creixement més lent i amb un menor percentatge de disseminació.

< p> El diagnòstic del càncer d'ovari se sol fer tard. En el 80% dels casos els pacients ja presenten metàstasi o disseminacions peritoneals que poden afectar a altres òrgans vitals com l'estómac, ronyó, pulmó, etc.

A més, encara que la combinació de cirurgia i quimioteràpia amb derivats del platí funciona molt bé, el percentatge de recurrència de la malaltia als dos anys és del 70%

els investigadors consideren que estudiar com les cèl·lules tumorals es disseminen és bàsic de cara a entendre i millorar el pronòstic de la malaltia. La seva línia de recerca se centra en identificar les molècules implicades en aquesta disseminació, que sol anar acompanyada d'una acumulació de líquid a la zona del peritoneu (ascites) i s'acaba propagant a nivell del torrent sanguini.

Segons la doctora Agnès Figueres, primera autora de l'estudi, "si identifiquem els factors que impulsen el moviment de les cèl·lules tumorals en aquestes zones, podem intentar bloquejar-per minimitzar les possibilitats de metàstasi".