Quantcast

La primera tramesa automàtica de dades fiscals es farà entre el juliol i el setembre

Malgrat que, estrictament, la desaparició del secret bancari a Andorra va tenir lloc el gener de l'any passat, el 2018 passarà a la història com l'any en què per primera vegada es faci efectiu l'intercanvi automàtic d'informació fiscal, i no només al Principat, sinó a tots els països que han signat el conveni multilateral amb l'OCDE, que ja arriben al centenar. Així, la primera tramesa de fitxers es farà entre el juliol i el setembre amb dades de comptes bancaris des del gener del 2017, i que siguin propietat de persones físiques o jurídiques que resideixin, en el cas d'Andorra, a un total de 41 països. En concret, s'informarà sobre comptes de persones físiques de més d'un milió de dòlars i de persones jurídiques amb més de 250.000 dòlars.

El 2019 es farà la segona tramesa d'informació fiscal, amb dades des del gener del 2018, i el nombre de països s'ampliarà a 73. De fet, el ministre de Finances, Jordi Cinca, ja avança que la llista s'anirà ampliant conforme es van comprovant que les jurisdiccions compleixen amb els estàndards de seguretat i de confidencialitat per intercanviar informació amb garanties i, de fet, ja ha anunciat que de cara el 2020 Andorra estarà en disposició de compartir dades amb més països. El que l'OCDE encara no ha acabat de definir és des de quin import s'intercanviarà informació l'any vinent, tot i que l'objectiu és que s'acabin compartint les dades de tots els comptes excepte els que estan exclosos per llei. Són els de menys de 50.000 dòlars vinculats a plans de pensions o a títols de deute públic andorrà, els destinats a gestionar despeses d'un habitatge de menys de 10.000 dòlars, i els inactius de menys de mil dòlars.

Més de 620.000 euros de despesa

L'intercanvi d'informació es farà mitjançant una única tramesa anual, entre autoritats competents de cada país, de manera que, prèviament, els bancs i les asseguradores hauran d'enviar les dades al ministeri de Finances, que serà qui trametrà les dades a cada país, segons l'origen dels titulars dels comptes. De moment, fins que no rebi els primers fitxers, el Govern desconeix quin volum de dades suposarà aquesta tasca, però es preveu que sigui alta. No obstant, Cinca apunta que això no significa necessàriament que sigui informació «rellevant». La gestió de la informació també és costosa, així com el desplegament del nou sistema informàtic necessari. Es va adjudicar el 2016 a Deloitte per 573.914 euros, però recentment s'ha aprovat una ampliació del contracte, amb 46.645 euros més. La feina està liderada per la secretaria d'Estat de Relacions Exteriors, que disposa d'un equip que va creixent progressivament.

Cinca ha assegurat que, a diferència de l'intercanvi a la demanda, que continua vigent, aquest nou sistema permet obtenir informació «més a l'engròs i més acotada», de manera que els països podran demanar aclariments o continuar utilitzant l'altra via si volen informació més detallada sobre els comptes a Andorra dels seus residents fiscals. L'objectiu final és que tots els països s'assegurin que els seus residents compleixen amb les seves obligacions fiscals. Malgrat que fa uns anys es tractava d'una fita gairebé impossible, el ministre de Finances considera que es tracta d'un «camí de no retorn», ja que fins i tot els països més reticents a aplicar aquest nou estàndard de l'OCDE han acabat signant el conveni multilateral.