Quantcast

Un nou catàleg digital de l'Arxiu Nacional mostra els primers impactes turístics a Andorra en 60 imatges

Els primers impactes del turisme a Andorra es recullen en 60 imatges en un nou catàleg de l'Arxiu Nacional. El Govern informa que es pot consultar a partir d'aquest dijous i que està estructurat en tres àmbits: Carretera i infraestructures, Ja els tenim aquí (els primers viatgers) i Amb el turisme arriben els contrastos. Les imatges provenen de diferents fons fotogràfics conservats a l'Arxiu Nacional: V. Builles, Jean Ribière, Casa Rossell (Joaquim de Riba i Joaquim de Riba Cassany) Guillem de Plandolit, Rafaeló (Julià Roqueta), Josep Alsina, W. Lengueman, Francesc Pantebre, Fons Marc Pantebre (Col. Delius), Fons Glanet i el fons de l'Associació Fotogràfica de Catalunya.

El catàleg se centra en la dècada dels anys cinquanta, que es pot considerar una època de benestar i de progrés per Andorra gràcies als canvis que es produeixen a Espanya i França. Són els anys que es dona un impuls del sector comercial andorrà, que atreu un important corrent turístic espanyol, especialment català, ansiós dels productes que s'ofereixen al mercat andorrà, on poden trobar les darreres novetats a preus competitius. El comerç al detall es converteix en un dels pilars bàsics en què es fonamenta l'economia andorrana de les properes dècades. Paral·lelament s'assisteix a la desarticulació de l'economia tradicional basada en la ramaderia ovina transhumant i una agricultura de subsistència.