Quantcast

L'operació sortida se supera amb alta densitat de trànsit però sense col·lapse

“Ens hem de remuntar a catorze o quinze anys enrere per trobar registres d'una entrada tan important de vehicles per un pont de la Puríssima”, ha insistit aquest diumenge el cap de departament de mobilitat, Jaume Bonell. Les previsions del Servei de Mobilitat d'entrada de vehicles per les dues fronteres entre l'1 i el 10 de desembre és de 157.573 i, en espera de les xifres definitives, que no es tindran fins aquest dilluns, l'arribada de turismes ha estat de 123.593. Durant els dies del pont, del 6 al 9 de desembre, de dimecres a dissabte, l'entrada de vehicles ha estat de 66.587, entre la frontera espanyola i la francesa. El dia de màxima afluència ha estat dimecres, amb gairebé 15.000 vehicles que han entrat al Principat pel riu Runer, i més de 4.000 ho han fet pel Baladrà. 

L'entrada ha estat espectacular, però el que ha preocupat aquest diumenge era el possible caos circulatori a l'hora d'abandonar el país. En canvi, l'operació sortida ha estat un èxit: lenta, però constant. Des de les 9.30 hores els vehicles han anat sortint progressivament, i al migdia s'han arribat a acumular nou quilòmetres de retencions, entre l'avinguda Salou i la frontera del riu Runer. “Nou que en realitat són divuit quilòmetres, pel doble carril que hem habilitat al vial de Pobladó i a l'avinguda Francesc Cairat”, ha precisat Bonell. Però la sortida ha estat esgraonada, els vehicles no han estat aturats sinó que han anat circulant en tot moment. “Malgrat tot el trànsit retingut, s'ha anat evacuant, no hem vist cotxes aturats i gent sortint del vehicle”, ha afegit el responsable de Mobilitat. La sortida densa però tranquil·la ha estat possible gràcies a “la logística”, amb la presència física d'agents de policia i dels serveis de circulació arreu per guiar el trànsit. “No hi ha hagut sensació d'abandonament per part dels conductors”, i això s'ha notat en l'estat d'ànim de la cua, sense les tensions habituals dels embussos. La cua ha començat a baixar d'intensitat cap a les cinc-sis de la tarda, quan s'ha concentrat, sobretot, de Sant Julià de Lòria fins a la frontera i ha anat disminuint progressivament. L'operació sortida també ha estat tranquil·la gràcies al fet que divendres i dissabte molta gent ja havia abandonat el país.

Aquest dimecres, però, sí que hi ha hagut retencions i cues de fins a vint quilòmetres d'accés al Principat. Bonell ha argumentat que a Andorra, tant dimecres com dijous han estat jornades laborals, i a l'alta afluència de vehicles s'hi ha sumat l'activitat normal de cada dia, i a la xarxa viària li ha costat assimilar tanta intensitat. Pel que fa a accidents, excepte el del túnel de la Tàpia del dimecres, en què quatre persones han resultat ferides de diversa consideració però sense cap dany greu, no se n'ha hagut de lamentar cap més de destacable, només algunes col·lisions sense conseqüències.

L'ocupació ha fregat el 100%

Quant a ocupació hotelera, els socis de la Unió Hotelera (UH) estan molt satisfets del balanç del pont, tot i no disposar encara de les dades definitives del cap de setmana. En tot cas, els dies 6, 7 i 8 de desembre la majoria dels establiments, de totes les parròquies, han penjat el cartell de complet. “Les expectatives de dimecres, dijous i divendres s'han complert”, ha admès el president de la UH, Manel Ara. “El dubte el teníem en aquest dissabte, sobretot per les reserves d'última hora”, ha afegit. Amb tot, ha assegurat que el pont ha estat molt bo, i que els hotels han comptat amb moltes reserves d'avançada. Sens dubte, l'obertura de les pistes hi ha contribuït. A l'espera de les xifres definitives, la mitjana d'ocupació d'aquests dies haurà estat d'entre un 90-95%.

Ara ha recordat que l'any passat la Constitució espanyola i la Puríssima van provocar un macro pont de nou-deu dies, ja que van caure en dimarts i dijous. Aquest desembre, tot i que els dies festius s'han concentrat en menys dies, la gent ho ha aprofitat i s'ha desplaçat fins al Principat, amb unes xifres d'ocupació excepcionals. Per contra, el Nadal passat va caure en cap de setmana, i aquest any el 25 i 26 de desembre són dilluns i dimarts, respectivament. Això beneficia el turisme, ja que del 22 al 26 “ja és un pont”, ha subratllat Ara. A més, a partir del 28 l'ocupació tornarà a remuntar. “Sempre comencem a treballar més després de sant Esteve, però ja tenim reserves a partir del dia 22”, ha aclarit el president de la UH.

Ara ha negat que el procés català estigui provocant conseqüències negatives al turisme, ja que des del juny passat la tendència, almenys en ocupació hotelera, continua a l'alça, “i hem millorat la facturació”. El mes de novembre ha estat molt bo quant a nombre de llits venuts, i un 70% dels associats a la UH han reconegut haver augmentat la facturació. Ara és optimista pel que queda d'hivern, ja que s'hi ha de sumar el volum que mouen els touroperadors. Aquest hivern també s'espera un nou impuls del turisme rus, que des de l'hivern passat s'està recuperant.

Opinió desigual entre els comerciants

La reacció dels comerciants ha estat desigual. A l'avinguda Carlemany (Vivand), la presidenta de l'associació que representa els negocis, Susagna Venable, ha explicat que “entre els comerciants hi ha hagut opinions de tot”, és a dir, que per a alguns les vendes han anat bé i per a d'altres no tant. “Els restauradors i els hotelers sí que han omplert, estan molt contents”, ha puntualitzat Venable. El que sí ha reconegut és que de gent n'hi ha hagut, i molta. “Comparat amb el pont de la Puríssima de l'any passat, aquest ha anat molt millor”, ha conclòs la presidenta.

No pensen igual els comerciants de l'avinguda Meritxell. La presidenta de l'entitat que els aglutina, Sònia Yebra, ha comentat que “en general, tothom està molt content”. Els millors dies han estat dijous i divendres, i aquest diumenge, dia d'operació sortida, lògicament ha estat el més fluix. Amb tot, “el temps ha acompanyat i les animacions al carrer, com el Poblet de Nadal i el zepelí gegant, han agradat molt. Els visitants valoren molt aquestes activitats”, ha remarcat la presidenta. Encara que Yebra ha considerat que el pont no ha anat tan bé com el de l'any passat, que va agafar dos caps de setmana, però n'estan molt satisfets. Ara l'expectativa està posada en les setmanes de Nadal. “Esperem que sigui tan bo com aquest”, ha resolt.

Al Pas de la Casa també hi ha hagut molt moviment, “més gent que l'any passat”, ha comentat el president de la Iniciativa Publicitària del Pas de la Casa, Jean-Jacques Carrié. Amb tot, els visitants no han gastat massa als comerços. La gent ha anat sobretot a esquiar i a les discoteques, però poc de compres. La mobilitat d'aquests dies també ha estat, en general, fluida.