Quantcast

El Govern espanyol insisteix en la importància de Jerusalem per a la pau

Així es va pronunciar el Ministeri d'Afers Exteriors en un comunicat després que el president dels EUA, Donald Trump, reconegués ahir a Jerusalem com la capital d'Israel i ordenés traslladar l'ambaixada nord-americana de Tel Aviv a aquesta ciutat.

l'Executiu ha subratllat que "la millor forma de garantir les aspiracions de les dues parts és la solució dels dos estats, Israel i Palestina, vivint junts en pau i seguretat "i va deixar clar que" l'estatus final de Jerusalem ha de ser la conseqüència d'aquestes negociacions ".

Després de l'acord de partició de Palestina fa 70 anys, la ciutat quedava provisionalment sota administració internacional. No obstant això, aviat la part occidental de la urbs va ser ocupada per Israel i després de la guerra dels Sis Dies (1967) també ho va ser l'oriental . Aquesta part és la que els palestins consideren la seva capital.

Davant d'aquesta tessitura, tots els països tenen radicades les seves ambaixades a Tel Aviv, de manera que la decisió de Trump ha creat un precedent. < b> El Congrés dels EUA va acordar el 1995 traslladar la seva ambaixada de Tel Aviv a Jerusalem , tot i que va ajornar la posada en marxa d'aquesta decisió per "seguretat nacional".

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, creu "inoportuna" la decisió del president dels Estats Units, Donald Trump, de reconèixer Jerusalem com a capital d'Israel i traslladar-hi l'ambaixada, per considerar que la seva unilateralitat pot generar conflicte en comptes de facilitar solucions . Rivera va reconèixer que els Estats Units és sobirà per prendre aquest tipus de decisions, però atès que "marca" a la comunitat internacional considera que hauria d'haver seguit el camí indicat per les resolucions de l'ONU a el sentit de reclamar dos Estats i la tornada a les fronteres de 1967.

Tot i ser la tercera economia de la Unió Europea i una de les principals potències del món, va explicar, Espanya està perdent pes en l'esfera internacional i s'aprecia "falta de lideratge" tant dels últims ministres d'Afers Exteriors com del mateix president, Mariano Rajoy. "Ens sumem als consensos però no vam marcar l'agenda" , va sintetitzar.