Quantcast

Un estudi conclou que els dies de més contaminació es registren més atacs de cor

Investigadors del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa malalties cardiovasculars ( Civercv ) al Institut de Recerca Vall d'Hebron han realitzat un estudi que conclou que els dies en els que els nivells de contaminació atmosfèrica són més elevats a l'àrea metropolitana de Barcelona es produeixen més infarts més greus, més casos de fibril·lació ventricular (la complicació més greu associada a un atac de cor) i més mortalitat per infart.

< p> Aquests experts van decidir donar respostes a preguntes com: per què una persona es infarta un dia i no un altre? o quin és el gallet que provoca que un dia en concret es formi un coàgul que taponi l'artèria i provoqui un atac de cor?.

I per això van realitzar un estudi que conclou que els dies en què els nivells de contaminació atmosfèrica són més elevats a l'àrea metropolitana de Barcelona es registren més atacs de cor.
Per tant, en les persones que presenten factors de risc, els pics de contaminació podrien ser el gallet que augmenta la probabilitat de patir un infart. El treball s'ha publicat a la revista científica 'International Journal of Cardiology'.

Per realitzar el seu estudi, els experts van emprar les dades del registre Codi IAM (Codi infart de miocardi) , que recull dades dels pacients que pateixen un atac de cor a Catalunya. En concret, van incloure en el treball les dades de pacients que van patir un infart entre gener de 2010 i desembre de 2011.

Així mateix, van creuar aquestes dades amb els registres meteorològics i de contaminació atmosfèrica proporcionats pel Servei Meteorològic i el Servei de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya durant aquest mateix període de temps.

Com explica Jordi Banyeres, cardiòleg de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, investigador de l'Cibercv a la Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), i autor principal de l'estudi, "els resultats indiquen que la contaminació causa un augment d'infarts de miocardi per elevació de l'ST, és a dir, infarts amb una obstrucció total de l'artèria coronària, que són els més greus. Així mateix , els infarts d'aquest tipus que es produeixen els dies de més pol·lució presenten un major índex de mortalitat, sobretot en les primeres 24 hores després de l'esdeveniment, i un major índex de fibril·lació ventricular, un tipus d'arítmia letal ".

Aquest expert assenyala que fins ara" s'havien dut a terme molt pocs estudis sobre la relació entre contaminació atmosfèrica i el risc d'infart amb elevació del ST, amb resultats dispars i controvertits. A més, aquest és el primer estudi que demostra que la contaminació participa en la mortalitat en les primeres 24 hores després d'un infart amb elevació del ST i el primer que relaciona la contaminació amb una major incidència de fibril·lació ventricular ".