Quantcast

Per què és Santa Cecília patrona dels músics?

L'Església Catòlica commemora avui, 22 de novembre, la mort de Santa Cecília, coneguda uniersalmente com a patrona dels músics i el seu art.

Cecília de Roma va ser una dona de família noble que va morir torturada després de convertir al seu marit al cristianisme en la seva nit de noces . El seu relat va ser desconegut fins a meitat del segle V, més de 300 anys després de la seva mort. La història de Cecilia, fins aquest moment gairebé anònima, va ser divulgada després de la publicació de Actes del martiri de Santa Cecília , text en el qual es compte el retorçat final.

No obstant això, el seu fatídica mort , representada en obres com l'escultura en marbre de Stefano Maderno (1576 -1636), no és allò que més destaca de la seva història, sinó la seva passió per la música . En molts quadres se la veu entre instruments musicals, normalment tocant un òrgan.

PERÒ … PER QUÈ ÉS LA PATRONA DELS MÚSICS?

es diu que el dia del seu casament, mentre els músics tocaven, ella cantava a Déu en el seu cor . El papa Gregori XIII, que la va nomenar patrona en l'any 1594, va dir que havia "demostrat una atracció irresistible cap als acords melodiosos dels instruments. El seu esperit sensible i apassionat per aquest art va convertir així el seu nom en símbol de la música ".

la tesi del director d'orquestra i professor d'història de la música, Jesús Ignacio Pérez-Perazzo apunta que " el fet més probable perquè se li relacioni amb la música és, perquè des de molt jove i d'acord amb els costums i tradicions de les famílies patrícies romanes, Cecilia va haver d'iniciar i tocar algun instrument musical, probablement la lira, la cítara o algun tipus de arpa de les utilitzades per les dames de la societat romana ".

I a això li afegeix que en les Actes del martiri < / i> està escrit "Candéntibus òrgans Caecilia Dòmino decantábat dicens …", el que significa: "Mentre hi havia el forn roent (les termes on intentaro n asfixiar), Cecilia cantava al Senyor dient … ". Diverses fonts comparteixen la traducció fent referència a l'òrgan com a instrument, però realment el terme llatí òrgans referència al propi forn o els seus manxes, instrument utilitzat per avivar la flama.

Cecilia va portar amb si la música fins a la seva mort i és per això que s'ha convertit en un icona per als músics , que cada 22 de novembre celebren el seu dia.