Quantcast

El TS veu indicis d'inconstitucionalitat en l'article de la Llei d'agents de circulació que permet crear una mútua

El conflicte entre els agents de circulació i el comú d'Escaldes-Engordany en relació a la mútua que permet cobrir la retribució íntegra del salari en cas de baixa per accident laboral torna al Tribunal Constitucional. El Tribunal Superior ha obert una qüestió d'inconstitucionalitat perquè es determini si l'article 36 de la Llei dels agents de circulació comunals, que permet la creació d'aquest sistema de cotització complementària, vulnera o no el dret a la llibertat d'associació previst a la Constitució.

A finals de l'any passat el TC ja va emetre una sentència que revocava les sentències prèvies establides per la Batllia i el Tribunal Superior tot i que, tal com ha remarcat la cònsol major, Trini Marín, es reconeixia que el comú havia aplicat bé la llei. Després de l'aute del Superior de fa dues setmanes, ara el TC haurà de determinar si la llei és contrària o no a la Constitució.

Mentrestant, Marín ha assegurat que la mútua -gestionada pel comú- continua en marxa, i que tots els agents hi aporten un 1,5% del salari. A més, ha avançat que quan arribin a un cert topall, les aportacions s'aniran reduint progressivament. El comú queda “a l'espera dels esdeveniments”, i Marín ha admès que si la mútua ha de desaparèixer “es retornaran els diners”. De la seva banda, el conseller de Ld'A+ Independents, Marc Magallón, ha afegit que si una llei aprovada no és constitucional, caldrà que els legisladors solucionin la qüestió.