Quantcast

Més de 300.000 nens a Espanya no reben la cura que necessiten dels seus pares

Més de 300.000 nens creixen a Espanya sense la cura i la protecció parental que necessiten, una situació que posa en greu risc el seu desenvolupament emocional, físic i mental i, per tant, el seu futur. Així ho posa de manifest Llogarets Infantils SOS amb motiu del Dia Universal de l'Infant, que tindrà lloc el dilluns 20 de novembre.

L'organització destaca que un de cada 25 nens està en risc de perdre el cura parental a Espanya. el maltractament físic, el psicològic, l'abús sexual i la negligència entesa com la privació de les necessitats bàsiques són els motius que condueixen a la separació d'un nen de la seva família a Espanya.

Llogarets Infantils SOS explica que l'orfandat no és la principal causa que els nens no visquin amb els pares. de fet, això només passa en l'1% dels casos a nivell mundial.

"a dia d'avui sabem que hi ha 42.628 nens que han perdut la cura parental i viuen sota una mesura de protecció a Espanya, ja sigui d'acolliment residencial o familiar. no obstant això, no existeixen dades estadístiques precises sobre els nens en risc de perdre la cura dels seus pares ", va assegurar Pere Puig, president de Ald ees.

L'organització realitza aquesta estimació amb diferents registres oficials, combinant-los amb els factors de risc que condueixen als nens a una situació de vulnerabilitat.

La desestructuració familiar, l'existència de violència entre els pares, el consum de drogues, la paternitat primerenca, l'absència d'habilitats parentals o la manca de xarxes socials i familiars sòlides són alguns dels principals factors que poden incrementar el risc d'un nen a perdre la cura de seus pares.

en relació a la pobresa, Llogarets Infantils SOS aclareix que a Espanya l'existència de carències materials, tot i que es considera un indicador de risc, no desemboca a la separació de l'infant de l'entorn familiar.

'Què és millor? ¿Renyar-lo o raonar? ¿Campament o ludoteca? ¿Elegir-la roba o no la seleccioneu ell? Per a alguns nens el millor és una mica més bàsic. Més nens dels que penses creixen sense la cura dels seus pares '. Aquest és el missatge amb què Llogarets Infantils SOS vol sensibilitzar la societat espanyola sobre els més de 300.000 infants en risc.

Segons Pedro Puig, president de l'organització, "hi ha molts nens que lamentablement no compten amb ningú que es faci aquestes preguntes; les seves necessitats són molt més bàsiques. per això, com a societat, hem de ser conscients i tenir sempre present que el més important per a un nen és poder créixer en una llar en què se senti estimat i protegit ".

en l'últim any, Llogarets Infantils SOS ha atès 25.559 nens i joves, i el seu repte per al 2020 és aconseguir que 35.000 nens creixin en un ambient familiar protector.

No obstant això, segons assenyala el seu president, "50 anys després la infància segueix necessitant protecció al nostre país; som la quinzena economia del món i, malgrat això, ocupem el tercer lloc a Europa en pobresa infantil".

L'organització recorda que un de cada tres nens està en risc de pobresa o exclusió social, que cada dia 37 nens són víctimes del maltractament infantil en l'àmbit familiar i que gairebé el 40% dels joves està a l'atur.