Quantcast

Els multimilionaris creen una nova era en el futbol

Comprar un club de futbol s'ha tornat com un hobby per als més rics del món. Des que molts clubs professionals es van convertir en societats anònimes, els magnats s'han apoderat del futbol amb l'adquisició d'una gran part de les accions d'un club i han passat a ser inversors vitals per a l'economia. És per capritx? ¿Negoci? ¿Passió?

L'últim multimilionari que s'ha incorporat al futbol ha estat Idan Ofer , un empresari d'Israel amb interessos en el transport marítim, la perforació i la mineria. L'israelià ha adquirit el 15% de les accions del Atlètic de Madrid i s'uneix a Wanda, Gil i Cerezo com un dels propietaris del club.

Fins quin punt és bo que en una entitat esportiva entre un magnat multimilionari?

Hi ha equips que de moment són afortunats de tenir a inversors rics que multipliquen el capital del club. El PSG , el Manchester City o el Chelsea són exemples clars. Tres clubs que navegaven en el no res, sense tenir grans objectius i èxits, s'han convertit en potències mundials de l'esport. El poder adquisitiu del xeic Nasser Al-Khelaïfi (PSG), el de Sulaiman Al-Fahim (Manchester City) o el del magnat rus Roman Abramóvitx (Chelsea) han significat un punt ia part en els seus respectius clubs, fins i tot en el món del futbol. L'aparició dels rics ha creat una nova era basada en la compra de clubs de futbol de part de multimilionaris .

Hi ha altres clubs que no han tingut tanta sort . El València CF o el Màlaga són dos d'ells. El club che es trobava a punt de fer fallida i tenia un deute milionari amb Bankia. L'arribada del magnat xinès Peter Lim sembla que va solucionar tots els problemes econòmics dels valencianistes, però, esportivament el club va entrar en una crisi que no tenia fi fins a la incorporació d'una nova directiva. D'altra banda, el Màlaga se les prometia felices amb l'arribada de Nasser Al-Thani . El conjunt seitó va començar la seva nova marxa entrant en competicions europees. Ara viu una realitat diferent i baralla per mantenir la categoria.

També hi ha clubs poderosos que segueixen el seu propi camí sense cap xeic, magnat rus o empresari americà que inverteixi capital. És el cas del Barcelona, ??Reial Madrid, Juventus o Bayern de Munic . Aquests equips lluiten cada temporada per aconseguir el major nombre d'èxits possible. Així mateix, amb l'arribada dels multimilionaris al futbol, ??han seguit triomfant en les competicions nacionals i internacionals.

Hi ha molts més clubs amb inversors estrangers com el RB Leipzig, Arsenal, Manchester United, Red Bull Salzburg, QPR, Espanyol, Oviedo, Milà, Mònaco, Inter de Milà, etc .

Els nous amos del futbol ho fan per passió o per simple negoci? És evident que l'esport està vivint una evolució en les qüestions econòmiques. El futbol s'ha tornat una font de poder amb vocació de creixement per als més rics. Ara la relació entre l'amo i l'aficionat té una bretxa gran per falta d'empatia. Molts clubs han deixat de seguir la seva ideologia pels nous inversors, fins i tot han canviat l'escut o el nom del camp. Són despropòsits que s'han convertit en realitats. No obstant això, el futbol sempre serà passió i sentiment, i la pilota el principal protagonista .