Quantcast

López critica que el Govern no concreti les mesures que adoptarà la CASS el 2018 en base al pressupost

«El pressupost de la CASS per al 2018 se sustenta en el fet de poder dur a terme algunes de les mesures que la CASS» ha posat sobre la taula i entre les quals hi ha eliminar serveis no essencials de la cartera de serveis o incrementar el copagament. Per aquest motiu, el president del grup parlamentari mixt i conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, ha demanat al Govern quines seran les que s'aplicaran. Des del Govern, tant el ministre de Salut, Carles Álvarez, com el titular de Finances, Jordi Cinca, i posteriorment també el cap de Govern, Toni Martí, han insistit que aquestes mesures són propostes no vinculants. En aquest sentit, Martí ha remarcat que «fa molts anys que la CASS fa propostes» i que una altra cosa és que posteriorment «s'apliquin» i en aquest sentit ha interpel·lat López sobre si ell les va implementar. 

La pregunta que havia plantejat López, encaminada a saber les mesures que es faran per garantir la sostenibilitat dels comptes de la CASS, ha generat un intens debat en què fins i tot ha intervingut el síndic general, Vicenç Mateu, que ha posat de manifest que era «pujat de to» i ha demanat a López que retirés la paraula «indignes» amb què s'havia referit al Govern argumentant que feien anuncis que no es complien i es negaven a respondre a les mesures concretes que es faran.

Álvarez ha posat en relleu que en el marc de la reunió que han de tenir el Govern amb els grups parlamentaris dilluns vinent es plantejarà no només el debat sobre el dèficit de la CASS sinó també les mesures per a la sostenibilitat de la branca de jubilació i ha recordat que ja s'ha tramès als grups parlamentaris un estudi sobre la situació d'aquesta branca i les simulacions.

López ha insistit no només en les mesures que es volen adoptar per reduir la despesa sinó també en el fet que altres serveis que es diuen que s'inclouran, com els psicòlegs i els dietistes no consten en el pressupost. En aquest sentit, Álvarez li ha respost que una cosa és que formin part de la cartera de serveis per entrar dins del sistema sanitari i una altra que tots els serveis que ofereixen estiguin conveniats per la CASS.

D'altra banda, una altra pregunta formulada per López sobre els comptes del fons de reserva de jubilació de la CASS també ha generat un seguit de retrets entre el Govern, majoria i oposició. D'aquesta manera, el titular de Finances ha recordat López que els comptes del 2016 del fons els té disponibles des del mes de març i que si no hi ha hagut una compareixença dels responsables davant la comissió legislativa no és una qüestió que li correspongui al Govern. López ha remarcat que les lleis s'han de complir i que aquesta compareixença s'ha de fer, a la qual cosa el president de la comissió legislativa de Finances i Pressupost, Miquel Aleix, ha respost que si no ha tingut lloc encara és per motius d'agenda i ha retret a López la «manca de galanteria» en exposar aquesta qüestió en la sessió de Consell General. Ha manifestat, a més, que si la seva voluntat era enfrontar els presidents de les comissions parlamentàries amb el Govern no ho «aconseguiria». De la seva banda, el president de la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient, Carles Jordana, ha recordat que aquesta compareixença s'ha de fer davant les dues comissions i s'ha afegit a les paraules d'Aleix. Cinca ha defensat que des que es va impulsar la llei sobre el fons aquest està gestionat d'una manera més professional.