Quantcast

CM.- Cinca admet que calen més recursos humans per complir amb les demandes del Moneyval

Andorra ha de destinar més recursos humans en la lluita contra el blanqueig i el finançament del terrorisme. Aquesta és una demanda que es recull en el darrer informe del Moneyval (organisme del Consell d'Europa), de la qual se n'ha fet ressó el ministre portaveu, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al consell de ministre d'aquest dijous.

Jordi Cinca ha explicat que les institucions internacionals exigeixen uns nivells de col·laboració més alts i que les capacitats de les organitzacions criminals són cada vegada més àmplies. Segons el ministre portaveu, es requereixen més mitjans humans a la policia i també a la Batllia i a la Unitat d'Intel·ligència Financera (Uifand). Precisament el número de treballadors d'aquest departament s'ha duplicat en els darrers sis anys.

Cinca també ha destacat que, a part de disposar de més efectius, cal que aquests segueixin unes formacions i que tinguin més mitjans tècnics. En referència a l'informe del Moneyval divulgat aquest dimecres, el ministre portaveu ha comentat que “l'important és que es posa en relleu que Andorra ho té encarat”. Aquest informe destaca que ha acollit de manera satisfactòria les reformes realitzades recentment per les autoritats andorranes per fer front als riscos identificats, però ha exigit millores.

Així, es destaca que les autoritats andorranes han adquirit una comprensió raonablement completa del risc de finançament del blanqueig de capitals i el terrorisme que afronta el país. Tanmateix, demana que es dugui a terme una supervisió política clara per controlar l'execució dels plans d'acció adoptats per mitigar aquests riscos. En aquest sentit, cal recordar que el Consell General ja va aprovar la llei per prevenir el blanqueig i la tipificació del delicte fiscal.