Quantcast

L'agenda de la delegació andorrana a la COP23 se centra en Iberoamèrica i la Francofonia

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha arribat, aquest dimecres a la 23a reunió de la Conferència de les Parts del Conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic, que té lloc a Bonn (Alemanya), segons informa el Govern. La participació de la ministra a la COP23 ha començat amb l’assistència a la trobada ministerial de la Xarxa iberoamericana d’oficines del canvi climàtic (RIOCC), on ha expressat el suport d’Andorra a la declaració ministerial que la RIOCC farà per donar suport a l’Acord de París. Així mateix, en la reunió s'ha aprofitat per continuar explorant la possibilitat que Andorra organitzi la XVI reunió anual tècnica de directors de la RIOCC al 2019, tal com va proposar la ministra en la reunió que va tenir lloc a la COP22, a Cancún. Aquesta proposta s’emmarca en la candidatura andorrana per acollir la XXVII

La Xarxa iberoamericana d’oficines del canvi climàtic compta amb 22 països de la península Ibèrica i Llatinoamèrica. Andorra s’hi va adherir l’octubre del 2016 amb la finalitat d’intercanviar experiències i identificar sinèrgies, en el marc de la cooperació regional i el suport entre països. L’OIF dona suport a l’organització de la Cimera mundial sobre el canvi climàtic a París

Aquest mateix dimecres, la delegació andorrana a la COP23 ha participat a la trobada ministerial d’alt nivell de l’Organització Internacional de la Francofonia (OIF). En aquesta trobada l’OIF ha acordat donar suport a la iniciativa del president de la República Francesa i copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, en l’organització de la Cimera mundial sobre canvi climàtic del proper 12 de desembre a París, considerant la importància del moment i la necessitat d’una acció climàtica contundent

Durant la trobada de l’OIF, s’ha analitzat l’evolució de les negociacions relatives a l’aplicació de l’Acord de París, i en concret, els aspectes lligats a l’ambició pre- 2020, a l’increment i la millora de la capacitat tècnica i a la mobilització de finançament. L’Organització Internacional de la Francofonia (OIF) es va crear l’any 1970 com a agència de cooperació cultural i tècnica i aplega 84 Estats d’arreu del món, amb l’objectiu de promoure la llengua francesa i les relacions de cooperació.

Finalment, la delegació ha participat en el plenari de tancament del grup de treball de l’Acord de Paris, on s’han proposat les properes accions per a la definició dels mecanismes d’implementació de l’acord. Aquestes accions passaran, en determinats casos, per donar continuïtat a les negociacions durant el 2018.

Les parts han remarcat que els avenços han estat desequilibrats, ja que hi ha una predisposició a augmentar les exigències en relació a la transparència i els objectius de les contribucions nacionals, però no hi ha hagut un avenç substancial en relació a les modalitats de finançament dels països més desenvolupats cap als països en desenvolupament. Aquests aspectes, probablement, es posposaran per la COP24 prevista a Polònia l’any vinent.

D'altra banda, aquest dimecres al vespre, la ministra assistirà a l’obertura del Segment d’alt nivell, en el que els diferents caps d’Estat i de Govern i els ministres exposaran les seves posicions en relació al Conveni marc de Nacions sobre el canvi climàtic i a l’acció climàtica. La intervenció de la ministra Calvó al plenari està prevista per a aquest dijous al migdia.