Quantcast

Saboya aposta per la innovació i la mobilitat sostenible a l'Smart City Expo World Congress

Les oportunitats que ofereix Andorra arran del procés de transformació econòmica, han centrat bona part de la intervenció del ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, a l’auditori de l’Smart City Expo World Congress 2017, que se celebra fins aquest dijous, 16 de novembre, al recinte Gran Via de Fira de Barcelona.

Saboya ha explicat que la finalitat dels projectes d’innovació que s’estan treballant és convertir Andorra en un laboratori de proves (living lab) on les empreses tinguin les millors eines possibles per poder desenvolupar els seus productes. En aquest sentit ha assenyalat que “no inventarem res però tenim la capacitat de ser bons implementant algunes de les solucions existents, i això és el millor que podem fer des del nostre país”.

Saboya també ha explicat que els principals reptes que hi ha sobre la taula són la mobilitat sostenible, “treballem per integrar una plataforma multimodal de transport i el projecte del vehicle autònom”, potenciar el sector del comerç i la integració de diferents sistemes de pagament. A més, ha apostat per aprofitar el desenvolupament de projectes Big Data que permetin millorar la qualitat de vida dels ciutadans i l’experiència dels visitants.

Paral·lelament el ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació ha fet un repàs per les principals especificitats del Principat i ha recordat el procés de negociació obert amb la Unió Europea. També ha mostrat alguns dels projectes que es treballen amb l’Observatori Andorrà de la Sostenibilitat (OBSA), com l’estudi sobre el potencial d’aprofitament solar en cobertes d’edificis del país, i altres que s’estan efectuant amb els investigadors del Massachusets Institute of Technology (MIT), com el CityScope i el Persuasiva Electric Vehicle (PEV), tots dos implementats amb dades del país.

Saboya ha compartit taula rodona amb el director d’Innovació de la ciutat de Nova York, Jeff Merritt, la directora de Desenvolupament Urbà del Johanneberg Science Park, Maria Ådahl, la de CEO de Facens, Regiane Relva Romano, i amb l’executiu de Mastercard, Sapan Shah.

Pel que fa a l’activitat de l’estand d’Actua, en aquest segon dia de congrés ha arribat el torn de les presentacions d’empreses establertes al país com Podoactiva, Freemindtronic, Naos, Electrichain, Telcap, E-Beat, E-Motion, i de centres de recerca com Actuatech, l’OBSA i l’MIT, que treballen projectes del país. Durant tot el dia s’han fet demostracions de diversos projectes que han centrat l’atenció del públic especialitzat. Dijous arribarà el torn de les intervencions de representants d’e-Motion, uSchuss!, i altres investigadors de l’OBSA i l’MIT faran públics més estudis.

L'Smart City Expo World Congress 2017 compta amb 675 expositors, 400 conferenciants i les companyies líders en la indústria de solucions urbanes intel·ligents. De fet és l'esdeveniment de referència mundial. Entre les empreses que exhibiran destaquen Deutsche Telekom, Engie, Huawei, Mastercard, Microsoft, Siemens, Suez i ZTE. Els països també mostren els seus projectes i iniciatives i dins de la llista d'expositors, a part d’Andorra, es troben Dinamarca, Dubai, Suècia, Alemanya, Finlàndia, Holanda, Israel, Londres, Nova York, Noruega, Espanya i els Estats Units. A l’edició de l’any passat el congrés va reunir més de 16.000 visitants, professionals de 126 països, 420 oradors de renom i 591 expositors.