Quantcast

DOCUMENTEN ELS BÚNQUERS DEL PLA D'ANYELLA ' Cerdanya, 15-11-17

Aquesta setmana, un grup d’estudiants del Màster d’Història Contemporània i Món Actual de la UB està fent pràctiques als búnquers de la línia P, oficialment Organització defensiva dels Pirineus. Concretament estan portant a terme un projecte de documentació en els dos búnquers que hi ha al Pla d’Anyella, a cavall entre Cerdanya i el Ripollès. Després de contactar amb l’Arxiu Comarcal cerdà i amb els ajuntaments d’Alp i Toses, els responsables de la UB van creure convenient oferir als alumnes la possibilitat de realitzar unes pràctiques en aquesta línia de defensa per tal d’estudiar-ne les estructures.

A més de les tasques de neteja i documentació dels búnquers, els estudiants també es trobaran amb gent gran de la comarca per recollir la informació que els puguin donar, sobretot records que tinguin de quan es van construir.

Amb tot, els alumnes elaboraran un estudi exhaustiu que, un cop acabat i validat pels seus professors, entregaran als ajuntaments per tal que aquests l’utilitzin per donar a conèixer aquests elements defensius. De fet, des de l’ajuntament d’Alp ja organitzen visites guiades en aquests búnquers.

Tot i que aquestes pràctiques es realitzaran només aquesta setmana, des de la UB esperen que se’n puguin fer més en els propers anys per donar continuïtat al projecte.

La línia P va ser una barrera defensiva construïda entre 1944 i 1948. Es tracta d'una obra de gran envergadura, que projectava construir 10.000 búnquers, dels que finalment se'n van aixecar gairebé la meitat. Cerdanya concentrava moltes d'aquestes fortificacions, per ser un punt estratègic. Tot i això, la línia no va ser mai armada i cap unitat hi va ser destinada. Des de fa deu anys, el Parc dels Búnquers de Martinet i Montellà, l’únic del Pirineu, en fa una tasca de difusió.

Parlen al vídeo: VIRGINIA CEPERO, ARQUEÒLOGA I COORDINADORA DEL PROJECTE – TERESA ABELLÓ, COORDINADORA MÀSTER – QUERALT SOLÉ, PROFESSORA HISTÒRIA CONTEMPORÀNIA UB