Quantcast

Aquest és el sorprenent troballa de dos geòlegs anterior als primers dinosaures

Dos geòlegs de la Universitat de Wisconsin-Milwaukee (Estats Units) han trobat a l'Antàrtida fragments fòssils de 13 arbres que tenen més de 260 milions d'anys , el que significa que van formar part d'un bosc que va créixer al final del Pérmico, abans que apareguessin els primers dinosaures.

Durant l'últim estiu a l'Antàrtida, des de finals de novembre de 2016 i gener d'aquest any, Erik Gulbranson i John Isbell van escalar les pendents gelades del Promontori McIntyre, a les Muntanyes Trasantárticas. Molt per sobre dels camps de gel, van pentinar les roques grises de la muntanya a la recerca de fòssils del passat verd i boscós del continent gelat, segons informa la Universitat de Wisconsin-Milwaukee.

"La gent ha sabut de fòssils a l'Antàrtida des de l'expedició de Robert Falcon Scott de 1910-1912. no obstant això, la major part de l'Antàrtida encara no ha estat explorada. de vegades podries ser la primera persona a escalar una muntanya en particular ", apunta Gulbranson.

El Permià va finalitzar fa 251 milions d'anys en el que va ser la major extinció massiva de la història, ja que la Terra va canviar ràpidament i més del 90% de les espècies van desaparèixer, inclosos els boscos polars.

a causa que els boscos antàrtics van créixer en latituds polars on les plantes no poden créixer en l'actualitat, Gulbranson creu que els arbres eren una espècie extremadament abundant.

bOSCOS DIFERENTS

Molts científics ara creuen que un aug to massiu dels gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera, com el diòxid de carboni i el metà, va causar l'extinció del Permià-Triàsic. És probable que en el transcurs de 200.000 anys (poc temps geològicament parlant) les erupcions volcàniques a Sibèria alliberessin moltes tones de gasos a l'atmosfera.

Isbell, professor de geociències a la Universitat de Wisconsin-Milwaukee, ha estudiat prèviament els dipòsits glaceres antàrtiques del Pérmico per determinar com va canviar el clima. En l'expedició, va utilitzar les roques al voltant dels arbres fossilitzats per determinar com els fòssils encaixen en la història geològica del continent.

"Aquest bosc és un cop d'ull de la vida abans de l'extinció, el que pot ajudar-nos a entendre què va causar l'esdeveniment ", subratlla Gulbranson, qui indica que també pot donar pistes sobre com les plantes eren diferents a les actuals.

al final del període Permià, l'Antàrtida era més càlida i més humida que avui. Els continents del món, tal com els coneixem, estaven agrupats en dues masses continentals gegants: una al nord i una altra al sud. L'Antàrtida era part de Gondwana, el supercontinent que abasta l'hemisferi sud, que també inclou l'actual Amèrica del Sud, Àfrica, Índia, Austràlia i la Península Aràbiga.

Hi hauria una barreja de molses, falgueres i una planta extinta anomenada 'Glossopteris', i és probable que aquest bosc s'estengués per la totalitat de Gondwana.

Gulbranson apunta que els boscos fòssils eren diferents als actuals. Durant el Permià, els boscos van ser un conjunt potencialment poc divers de diferents tipus de plantes amb funcions específiques que van afectar la forma en què tota la massa arbòria va respondre al canvi ambiental. Això contrasta amb els boscos moderns de latituds altes, que mostren una major diversitat de plantes.

"Aquest grup de plantes ha d'haver estat capaç de sobreviure i prosperar en una varietat d'entorns. És extremadament rar, fins i tot avui , que un grup aparegui en gairebé tot l'hemisferi del globus ", afegeix Gulbranson. Però ni tan sols aquests boscos robustos van sobreviure a les altes concentracions de diòxid de carboni de l'extinció massiva del Pérmico.