Quantcast

Rosa Montero, Premi Nacional de les Lletres Espanyoles 2017

L'escriptora Rosa Montero ha estat guardonada aquest dimarts amb el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles 2017, que concedeix el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport "per distingir el conjunt de la tasca literària d'un autor espanyol l'obra estigui considerada com part integrant del conjunt de la literatura espanyola actual escrita en qualsevol de les llengües espanyoles ".

El jurat ha reconegut a Montero per" la seva llarga trajectòria novel·lística, periodística i assagística, en la qual ha demostrat brillants actituds literàries , i per la creació d'un univers personal, la temàtica reflecteix els seus compromisos vitals i existencials, que ha estat qualificat com l'ètica de l'esperança ". El guardó està dotat amb 40.000 euros.

Rosa Montero va néixer a Madrid i va estudiar Periodisme i Psicologia. Va col·laborar amb grups de teatre independent i va començar a publicar en diversos mitjans informatius com la revista 'Fotogramas' o el diari 'Poble'.

Des de finals de 1976 treballa de manera exclusiva per al diari 'El País', en què va ser redactora en cap del suplement dominical.

el 1978 va guanyar el Premi Manuel de l'Arc de Entrevistes, el 1980 el Premi Nacional de Periodisme per a reportatges i articles literaris i el 2005 el Premi de l'Associació de la premsa de Madrid a tota una vida professional.

Entre les novel·les que ha publicat estan 'Crònica del desamor' (1979), 'La funció Delta' (1981), 'Et tractaré com una reina' ( 1983), 'Estimat amo' (1988), 'Tremolor' (1990), 'Bella i fosca' (1993), 'La filla del caníbal' (Premi Primavera de Novel·la en 1997), 'El cor del Tàrtar' (2001 ), 'la boja de la casa' (2003; Premi Què Llegir 2004 al millor llibre de l'any, Premi Grinzane Cavour al millor llibre estranger publicat a Itàlia en 2005 i Premi 'Roman Primeur '2006, França),' Història del rei transparent '(2005; Premi Què Llegir 2005 al millor llibre de l'any i Premi Mandarache 2007), o 'La ridícula idea de no tornar-te a veure' (2013; Premi de la Crítica de Madrid 2014).

La seva obra ha estat traduïda a més de 20 idiomes i és doctora honoris causa per la Universitat de Puerto Rico. Va rebre el Premi Internacional Columnistes del Món l'any 2014 i el Premi José Luis Sampedro en 2016.