Quantcast

Granados s'enfronta des d'avui a tres anys de presó

Avui comença a l'Audiència Nacional el judici contra l'exsecretari general del PP de Madrid i cervell de la 'trama Púnica', Francisco Granados, en el qual la Fiscalia Anticorrupció sol·licitarà per a ell tres anys de presó per la suposada xivatada que li van donar al setembre de 2014 dos agents de la Guàrdia Civil sobre la vigilància a la qual li tenia sotmesa la Unitat Central Operativa (UCO), que també investigava al seu amic i soci, l'empresari David Marjaliza.

El jutge d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional en aquest moment, Eloy Velasco, va dictar el passat mes de febrer acte d'obertura de judici oral contra l'exdirigent popular, l'agent de la UCO José Manuel Rodríguez Talamino i el seu assessor de seguretat en excedència, José Luis Caro Vinagre, que s'asseuran al costat d'ell a la banqueta.

L'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa (ADADE) ha demanat sis anys de presó per Granados i tres anys per als altres dos investigats.

Granados porta en presó preventiva des del 31 d'octubre de 2014 i aquest és el primer dels judicis als quals haurà d'enfrontar-per la seva participació en la 'trama Púnica'. La Fiscalia demana també tres anys de presó per violació de secrets per als dos agents de l'Institut Armat que haurien advertit a Granados en una discoteca a altes hores de la matinada que Marjaliza estava sent investigat.

DE COPES A UNA DISCOTECA

Marjaliza va admetre davant el jutge Velasco que Granados li va dir que es desfés de tota la documentació que li pogués implicar quan, en una conversa «amb moltes copes» que va mantenir amb un guàrdia civil en una discoteca, va saber que l'estaven investigant.

«A mi Paco em diu: «Escolta, si hi ha qualsevol cosa trenca-la», va explicar Marjaliza al jutge durant una declaració en què va assegurar que aquesta recomanació la hi va fer després que Granados es trobés amb l'agent en una discoteca de Valdemoro.

Aquest cas és el que jutja l'anomenada 'peça 1 Talamino' dins de la causa 'Púnica', que el jutge Velasco va dividir en un total de 14 peces separades. Segons la interlocutòria del jutge, Granados «va desplegar un seguit d'actuacions dirigides a comprovar el grau de veracitat de la font» i «saber si aquesta investigació també es dirigia contra ell».

L'agent Talamino va ser l'encarregat d'instal·lar una càmera de vigilància en un vehicle «davant del centre neuràlgic dels negocis de Marjaliza», comprovant així que l'empresari estava sent investigat. Va acabar comunicant aquesta informació al seu amic Caro Vinagre, qui tenia un càrrec de confiança a la Comunitat de Madrid, i fer «un favor a tots». Un dia després va quedar registrada una trucada entre el policia i Granados, en la qual Car va informar de l'advertiment rebuda.