Quantcast

L'alberg de la Comella es destinarà a un negoci privat que no faci un ús competèncial a la parròquia

L'alberg de la Comella es destinarà a un negoci privat, sempre que no faci competència a les iniciatives empresarials que hi ha a la parròquia. L'equip de govern del comú d'Andorra la Vella ha acordat convocar les empreses a un concurs nacional per utilitzar l'edifici per a una iniciativa que suposi un valor afegit per a la parròquia. Alguns dels exemples citats són un centre per acollir estades esportives, un centre d'alt rendiment esportiu, un centre d'entrenament per a cossos especials -actualment, la policia hi està formant els nous agents-, una escola especialitzada o privada o qualsevol altra proposta que no signifiqui una competència per als negocis de la parròquia. La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, ha explicat aquest dilluns que ja coneix diverses propostes que es poden presentar al concurs que van en aquesta línia.

Segons el plec de bases del concurs, la concessió de l'edifici serà per a quinze anys, renovable de deu en deu. Els terrenys que envolten l'immoble no entren en la concessió, tot i que depenent de la iniciativa que guanyi es podria arribar arribar a un conveni de cessió de la finca. El cànon fix que l'adjudicatària pagarà al comú serà de 42.680,70 euros d'entrada, ja que l'alberg està en molt bon estat i disposa d'una cuina equipada, i 3.600 euros mensuals. Aquest lloguer és el mínim, però les empreses poden determinar un pagament mensual més quantiós, fet que donarà més punts a l'hora de valorar les ofertes. Quant al cànon variable, el pagament dependrà del càlcul de l'explotació: si l'empresa factura menys de 100.000 euros, no pagarà res; entre 100.000 i 300.000 euros, un 1%; entre 300.000 i 600.000 euros, un 1,5%, i més de 600.000 euros, un 2%. L'oposició ha considerat les xifres ridícules, ja que el comú només obtindrà uns 40.000 euros anuals de «l'externalització» de l'alberg de la Comella, un equipament que al seu dia va costar 3,5 milions d'euros.

Els criteris per valorar les ofertes tindran en compte diferents aspectes: l'experiència professional (20%), la proposta econòmica del cànon fix (30%), la memòria de la proposta d'explotació del negoci (40%), i la inversió proposada en els dotze mesos següents a l'adjudicació (10%). Les bases deixen clar que els negocis no poden ser un allotjament turístic, ni un restaurant o bar obert a tothom (sí per a l'ús dels usuaris de les instal·lacions) ni un comerç al detall. El concurs es publicarà en breu (probablement al BOPA d'aquest dimecres) i hi haurà un termini d'un parell de mesos per presentar les ofertes. Marsol ha aclarit que a finals de l'estiu de l'any que ve ja es permetrà a l'adjudicatari iniciar el condicionament de l'edifici, ja que potser se celebren les últimes colònies d'estiu de la parròquia a l'alberg de la Comella. Des del comú s'ha assegurat que les colònies no es perdran, sinó que és una oportunitat per transformar-les i, fins i tot, fer-les més innovadores.

L'equip de govern comunal ha argumentat que l'alberg, des que es va obrir fa més de 30 anys, mai s'ha destinat a aquest ús, sinó que era un allotjament turístic que feia competència als establiments de la capital. A més, ha criticat que l'anterior mandat comunal, encapçalat per Jordi Minguillón, ara conseller de l'oposició, destinava l'alberg a celebracions familiars, com casaments, batejos i comunions.

Minguillón s'ha defensat explicant que els diferents usos que va donar a l'alberg van servir per equilibrar els números, ja que l'alberg era deficitari. A més, ha insistit que moltes famílies no haguessin pogut organitzar les seves festes si no haguessin disposat de l'alberg, que oferia unes tarifes molt econòmiques.

Per la seva part, la consellera de l'oposició Dolors Carmona (PS+I) ha lamentat la pèrdua de l'alberg, un equipament que considera molt necessari per a la parròquia i que, en cap cas, suposa cap competència deslleial. Carmona ha proposat que es podria utilitzar per acollir turisme de natura, aprofitant que la Comella és una de les entrades a la vall del Madriu-Perafita-Claror.