Quantcast

Andorra negocia la implantació de l'acord de París sobre el canvi climàtic

Una delegació andorrana participa, des d'aquest dilluns, a la 23a reunió de la Conferència de les Parts COP23, que té lloc a Bonn, Alemanya. La delegació, encapçalada pel director de l'Oficina de l'Energia i el Canvi Climàtic, Carles Miquel, seguirà durant aquests dies les negociacions que han de portar a la implantació de l'acord de París. Aquesta 23a reunió s'ha previst de caràcter més tècnic, focalitzant-se en definir els criteris i les directrius que han de regir les comunicacions, els plans de mitigació i d'adaptació, i els mecanismes de finançament d'aquestes accions.

Pel que fa a les comunicacions, aquest estiu Andorra va sotmetre al Secretariat del conveni marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic el seu segon informe bianual d'actualització del conveni i la primera comunicació nacional. Aquests documents se sotmeten a un procés d'anàlisi i consulta internacional, que culminarà amb el procés d'intercanvi amb la resta d'Estats part, provablement durant la COP24 de l'any vinent.

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, participarà en el plenari d'alt nivell de la COP23 a partir d'aquest dimecres 15 de novembre, quan està previst que faci la seva intervenció. En el plenari, Andorra expressarà el seu compromís internacional a favor de l'acció climàtica.

Des que es va aprovar l'acord de París en el marc de la COP21, 169 Estats part dels 197 signataris del Conveni marc de Nacions Unides sobre el canvi climàtic han ratificat l'acord. A Andorra, el Consell General va acordar per unanimitat la seva ratificació el 30 de novembre de 2016, i va entrar en vigor el 23 d'abril. Aquest acord va estar vigent a nivell internacional el 4 de novembre de 2016, després que més de 55 països, que suposen més del 55% de les emissions mundials, el ratifiquessin.