Quantcast

El Govern i els comuns treballen en una normativa per regular l'adaptació a l'entorn de les instal·lacions industrials

Malgrat que Andorra no és un país on la indústria tingui un pes important, sí que compta amb diverses zones, sobretot a Andorra la Vella (la Margineda, la Comella, Santa Coloma) amb certa acumulació d'empreses del sector. Per tal de regular com s'integren a l'entorn i evitar al màxim el seu impacte paisatgístic negatiu, el Govern i els comuns estan treballant en una normativa al respecte, tal com ha anunciat aquest dilluns al matí la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó. Regularà aspectes com la tipologia de tanques que s'han d'utilitzar, les ocupacions de l'espai o les alçades d'emmagatzematge, ha explicat Calvó. Algunes de les consideracions tindran caràcter retroactiu sobre les construccions ja existents (amb disposicions transitòries per facilitar-ne l'adaptació) i d'altres afectaran només a noves construccions. En qualsevol cas, la idea és poder presentar la normativa abans que acabi l'any, ha assegurat la ministra.

El contingut d'aquesta nova norma s'està treballant amb tècnics comunals i del Govern, però també beurà dels resultats als quals s'arribin durant el 'workshop' d'estratègies d'integració del paisatge, que està tenint lloc aquesta setmana a Andorra la Vella, i que realitzen alumnes del màster en Intervenció i gestió del paisatge i el patrimoni de la Universitat Autònoma de Barcelona. Durant cinc dies, els alumnes, arribats de Catalunya però també d'Itàlia, Hongria, Rússia o Xile, faran treball de camp a diverses zones proposades pel Govern. «El nostre compromís és fer projectes realistes i adaptats al context» que «millorin la qualitat del lloc», ha explicat el director del màster, Francesc Muñoz, perquè després es puguin utilitzar dins la gestió política. De fet, aquest 'workshop' és la segona vegada que es fa al país. La primera va ser al Pas de la Casa i els alumnes van treballar el paisatge transfronterer. Els resultats van servir per al concurs d'idees per embellir certes zones del Pas de la Casa. De fet, el passeig del riu Ariège, la primera fase del qual s'inaugura aquest dimarts, compta amb la influència dels resultats presentats pels alumnes del màster.

Muñoz ha explicat que es tracta d'un màster «multidisciplinar», que s'enriqueix d'alumnes que venen d'àmbits tan diferents com l'ecologia, la fotografia, el patrimoni, l'arquitectura, el disseny urbà, la geografia aplicada o la sociologia.