Quantcast

Prop de 400 persones assisteixen a la 26a Mostra Gastronòmica d'Andorra

Un «èxit absolut». Així ha considerat el conseller de Turisme i Esports del comú d'Ordino, Jordi Serracanta, la 26a Mostra Gastronòmica d'Andorra, que s'ha celebrat aquest diumenge. Un total de 380 persones han degustat els plats de 22 restauradors, dos més que l'any passat, entre els quals n'hi havia un de Catalunya. La resta eren del Principat i un 20% participaven a la mostra per primera vegada. L'objectiu: mostrar la varietat gastronòmica del país. Per això «cada any intentem posar coses noves», ha dit el conseller, per tal que la gent no perdi l'interès. Grans i petits han gaudit, un any més, de les diferents propostes culinàries preparades per a l'ocasió.

Des del comú d'Ordino, aprofitant la celebració de la Mostra Gastronòmica, han volgut retre homenatge a tres grans professionals del món de la restauració i l'hoteleria que ens han deixat durant aquest 2017. Es tracta del 'proviseur' del Lycée Comte de Foix, François Dechosal, a qui s'ha dedicat l'edició d'enguany de la cursa de cambrers, que a partir d'ara portarà el seu nom; també el crític gastronòmic Joan Berenguer, creador i impulsor de la mostra i sense el qual la cuina d'Andorra no hauria assolit el reconeixement que té avui en dia; i finalment, s'ha fet un record al músic i gastrònom Pere Tàpies, que va ser pregoner i va difondre la mostra al seu programa de Catalunya Ràdio 'Tàpies variades'.

Entre les novetats culinàries de la mostra hi havia el restaurant Les Delícies Turques, que ha estat convidat per primer cop al certamen. Per això s'ha amenitzat l'àpat amb una demostració de danses orientals. El responsable de l'establiment, Bulent Karayilan, es mostrava content de poder participar i assenyalava que el menjar espanyol, andorrà i turc s'assemblen molt. La diferència deia que es troba en les espècies que s'utilitzen per complementar els plats, ja que les turques són molt més picants; i mentre aquí es fa servir vinagre, ells utilitzen llimona.

Pel que fa a restauradors andorrans, n'hi ha que fa molts anys que participen a la Mostra Gastronòmica, com és el cas de l'Hotel Cosmos-Carlemany. El seu director de restauració, l'Andrés Juárez, destacava que el fet de participar a l'esdeveniment els permet conèixer altra gent del gremi. O el restaurant Celler d'en Toni, que després de 25 anys participant a la mostra, el xef Ramon Sasplugas comentava que cada any cal pensar plats diferents, atrevits o clàssics reinventats, perquè la gent espera que ofereixis noves propostes. Sasplugas també apuntava que «aquesta mostra només es fa a Andorra i espero que duri molts més anys».

Enguany, entre la quarantena de plats que s'han pogut degustar hi havia taco de vedella andorrana, carpaccio de peus de porc amb vinagreta de fruita seca, fals pop d'Andorra, premsat de garrí amb orellanes i vermut de poble o ànec Hoisin.

La 26a Mostra Gastronòmica d'Andorra, que s'ha celebrat a l'Andorra Congrés Centre d'Ordino (ACCO), ha finalitzat amb una foto de família de tots els restauradors, que han rebut un recordatori de participació de mans del cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés; de la cònsol menor, Gemma Riba; del ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, i de l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Manuel Montobbio. També s'ha fet un agraïment als alumnes de la formació d'hostaleria del Lycée Comte de Foix, que s'han encarregat del muntatge de les taules, el servei i la recollida de l'àpat.