Quantcast

Salut impulsa una campanya sobre l'ús correcte dels antibiòtics

El ministeri de Salut s'ha adherit a la celebració de la Setmana mundial per a la lluita contra la resistència als antibiòtics que a partir del dilluns vinent celebra l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

La campanya que posa en marxa el ministeri de Salut consistirà en la difusió de material divulgatiu als centres sanitaris on es donen pautes a la població per l'ús correcte dels antibiòtics: prendre'ls exclusivament per prescripció mèdica, tenir present que els antibiòtics no són eficaços per a infeccions provocades per virus i que no alleugen el dolor ni la febre, o bé recordar que l'ús inadequat dels antibiòtics representa un risc per a la salut de tots. El mes de maig, Salut ja va organitzar una xerrada centrada en aquesta problemàtica a càrrec de la directora de l'Agència espanyola del medicament i productes sanitaris, Belén Crespo.

Des del ministeri es recorda que els antibiòtics representen un recurs molt valuós a l'hora de tractar les malalties infeccioses causades per bacteris però que el consum inadequat d'aquests medicaments té com a conseqüència l'aparició de resistències als antibiòtics de forma que els bacteris no responen a l'acció d'un o més antibiòtics. Comportaments com l'autoconsum d'antibiòtics sense la recepta d'un metge o l'ús d'antibiòtics sobrants per tractar infeccions provocades per virus com la grip o els refredats augmenten la resistència als antibiòtics.

D'aquesta manera, es remarca que actualment l'aparició de bacteris resistents als antibiòtics representa una de les amenaces de salut pública més importants, causant 25.000 morts a l'any a Europa i s'afegeix que, si no s'aconsegueix frenar la progressió de la resistència als antibiòtics, en breu, infeccions fins ara senzilles de tractar amb aquests medicaments podrien convertir-se en mortals.