Quantcast

Noemí Rodríguez s'endú el premi Tristaina de periodisme pel programa «Ningú és Perfecte»

El premi Tristaina de periodisme, dotat per Andimesa amb
1.250 euros, s'ha concedit el premi en la modalitat de ràdio i televisió
al programa 'Ningú és perfecte', de Noemí Rodríguez i emès per Cadena
Pirenaica i pel que fa a la modalitat de premsa ha estat per a Robert
Pastor pels reportatges 'ETA a Andorra', publicats al Diari d'Andorra.
Rodríguez ha destacat el fet que s'hagi premiat el programa justament en
un moment en què el diàleg sembla que porti a confrontacions, mentre
que Pastor ha demanat que es mantingui el premi per reconèixer
periodistes que fan la seva feina dignament, en temps especialment
complicats.

L'escriptora encampadana Núria Gras, amb l'obra 'Paradís d'ombres' ha estat la guanyadora del premi Fiter i Rossell de novel·la, que s'ha lliurat aquest dijous al vespre en el marc de la 40a Nit Literària que organitza el Cercle de les Arts i de les Lletres, i que està dotat amb 10.000 euros pel ministeri de Cultura. Gras ha recollit el premi de mans del cap de Govern, Toni Martí.

Es tracta de la primera novel·la que escriu Gras, que tal com ha manifestat «no s'esperava» rebre aquest guardó, ja que hi ha «molta gent que escriu». El premi li ha fet especialment «il·lusió» pel fet que s'ha lliurat a Encamp, la seva parròquia i, a més a més es dona la circumstància que la història arrenca un 9 de novembre amb «una nevada monumental». Es tracta d'una novel·la negra en la qual un assassí en sèrie mata gent que treballa a la Batllia i el protagonista, el detectiu Frank, haurà d'esbrinar qui hi ha darrere dels crims. La situació, segons l'autora, és inventada però els espais en els quals transcorre són reals i, per tant, és fàcilment identificable Andorra. També hi ha moments per a la crítica social, tal com destaca Gras, que ja treballa en la segona novel·la.

Pel que fa al premi Manuel Cerqueda Escaler de novel·la curta, dotat per Andbank, s'ha donat un accèssit de 3.000 euros a l'obra 'La carta i la sospita' de Francesc Puigpelat. Tal com ha explicat l'autor, és una història negra sobre un adolescent que un dia descobreix que la seva mare té un amant i al cap de poc la dona mor i això dona peu «a la sospita» sobre qui hi pot haver darrere del seu decés.

Altre dels guanyadors de la nit ha estat Raimon Díaz que s'ha endut el premi Sant Miquel d'Engolasters d'assaig literari, dotat per Joan Escaler amb 2.000 euros, amb l'obra 'Sobrepassar els límits/desafiar la gravetat/com va néixer el Mirador del Roc de Quer'. L'autor ha fet una crida entre els assistents a què vagin al Roc del Quer i ha remarcat que l'obra vol ser un homenatge a la vida, a la natura.

Quant al premi Grandalla de poesia, dotat per Crèdit Andorrà, s'ha decidit atorgar un accèssit de 1.500 euros a l'obra 'Poema per a la Jana', de Pep Cortés. Es tracta d'una obra dedicada a la filla de l'autor, que ha agraït el que ha rebut d'Andorra tant ell com la seva companya, Marienka Bellostas, que va guanyar fa un parell d'anys el premi Fiter i Rossell. En el moment de recollir el premi, Cortés ha llegit el primer poema de l'obra.

I també s'ha atorgat un accèssit de 1.000 euros dotat pel grup Maestre a l'obra 'Speedrunner' d'Enric Herce en la categoria de ciència-ficció i fantasia, que precisament s'estrenava aquest any. El guanyador ha desitjat que el premi es consolidi i tingui una llarga trajectòria.

Pel que fa al premi Principat d'Andorra d'investigació històrica dotat pel Consell General, ha quedat desert, igual que el Sant Carles Borromeu de contes i narracions i el de divulgació científica, tots dos dotat per MoraBanc. Pel que fa al premi de teatre 50è aniversari Crèdit Andorrà, no s'hi ha presentat cap obra.

En total, en aquesta edició s'havien presentat 42 obres en els diferents apartats i el president del Cercle de les Arts i de les Lletres, Joan Burgués, ha destacat que esperen que la participació s'incrementi en pròximes edicions. Durant la gala, que ha tingut lloc a Encamp, s'ha homenatjat també el jurista Ramon Vinyes.