Quantcast

La CEA creu que la transitorietat del sector tabaquer hauria de ser la més llarga possible

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) creu que en l'acord d'associació amb la Unió Europea (UE), el sector tabaquer necessita un període de transitorietat el més llarg possible. El president de la CEA, Xavier Altimir, ha recordat que una entrada important de recursos prové d'aquest sector i que és una negociació que porten directament els tabaquers amb el Govern. «Aquí la CEA no hi entra però com a socis que són els hi donarem suport», ha afegit.

Altimir es va reunir amb el cap negociador adjunt de la UE, Claude Maerten, qui aquest dimarts va admetre que no s'havia parlat de cap període transitori per a la transformació del cultiu del tabac. La CEA, així com la Cambra de Comerç i l'Empresa Familiar Andorrana, li van transmetre al negociador la necessitat que l'acord ajudi a «desenclavar» Andorra i que no sigui un país tan precari a nivell de comunicacions. Maerten va comunicar-los que aquest era un tema que s'havia de negociar amb els països veïns, França i Espanya. Altimir ha estat molt eloqüent quan aquest dijous ha opinat que amb l'acord «és com si et donen un Ferrari i has de circular per carreteres estretes o de terra». També ha fet esment a la necessitat de disposar de l'aeroport de la Seu d'Urgell a ple funcionament i de l'heliport.

Segons els càlculs de la CEA, l'acord d'associació obre el mercat andorrà a un ventall de 500 milions de persones. El seu directiu, Pere Augé, ha subratllat que cal ser molt curosos amb la immigració i la lliure circulació tot posant com a exemple el cas del Principat de Liechtenstein, «que ho ha sabut negociar molt bé», en paraules del president de la comissió Marca Andorra i Comunicació. L'altra incògnita que depara l'acord per a la CEA és com s'assimilarà l'acord. Altimir ha posat com a exemple el de la banca. «Després de l'acord monetari porten quatre anys assumint legislació i han hagut de fer un esforç brutal. Ara s'haurà d'extrapolar a altres sectors», ha explicat Augé.