Quantcast

Les ferides causades durant el dia es curen més ràpid que les produïdes a la nit

Un article publicat aquesta setmana a la revista mèdica ' Science Translational Medicine ' , assegura que les ferides causades durant el dia es curen més ràpid que les que es produeixen de nit .

Aquest és la conclusió de la investigació, liderada pel l aboratorio de Biologia Molecular del Consell d'Investigació Mèdica, que ha analitzat la capacitat de regeneració de la pell en ratolins segons l'hora del dia .

Els resultats publicats < b> prenen com a referència dades de ferides causades per cremades en persones hospitalitzades en diferents centres del país anglosaxó. La troballa podria servir per millorar la recuperació dels pacients que han estat intervinguts quirúrgicament, tot i que encara és aviat per demostrar-.

El comportament de les cèl·lules del cos està sotmès a uns rellotges biològics interns que es sincronitzen amb el ritme circadià global de l'organisme , marcat pel cicle de 24 hores de dia i nit que ens imposa la Terra.

Les cèl·lules estudiades corresponen a la pell i es diuen fibroblasts , presents en pràcticament tots els teixits. Produeixen col·lagen i quan ens fem una ferida comencen un procés per curar-la. El grup d'experts ha estudiat com oscil·len els nivells de les principals proteïnes de fibroblasts de ratolins al llarg de 48 hores , equivalents a dos circadians.

La investigació ha revelat que les proteïnes que té relació amb el citoesquelet (esquelet de les cèl·lules) són més actives durant la fase activa dels ratolins, en aquest cas, de nit .

l'estudi també s'ha centrat en com es curen les ferides dels rosegadors durant el dia i la nit. Ha quedat demostrat que, durant el dia, mentre els ratolins dormen, les lesions triguen més a cicatritzar . Al seu torn, un grup de metges de la Universitat de Manchester ha demostrat que els pacients ingressats a la unitat de cremats es curen abans si han patit les cremades durant el dia . Les ferides produïdes entre les 8 del matí i les 8 del vespre es curen un 60% més ràpid.