Quantcast

Forcadell i la resta de la taula del Parlament canvien d'estratègia davant el Suprem

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell , ha respost durant una mica més de dues hores a les preguntes del seu advocat i de la fiscalia , en la seva compareixença davant el Tribunal Suprem . Forcadell ha canviat d'estratègia de defensa i ha respost als fiscals Consol Madrigal i Fidel Cadena, a diferència del que va fer en la seva primera compareixença.

La declaració de Forcadell ha estat la primera dels 6 investigats de la taula de la cambra catalana per permetre la votació de la Declaració d'Independència Unilateral a Catalunya . El Suprem ha citat també aquest dijous a la resta dels membres de la taula, Lluís Maria Corominas , exvicepresident primer de la Mesa i expresident del grup parlamentari de Junts Pel Sí (JxS); Lluís Guinó , exvicepresident primer de la Mesa i diputat de JxS; Anna Simó , exsecretària primera de la Mesa i diputada d'ERC; Ramona Barrufet , exsecretària quarta de la Mesa i diputada d'JxS, i Joan Josep Nuet , exsecretari tercer de la Mesa i exdiputat de Catalunya Sí Que És Pot. Tots estan acusats dels delictes de rebel·lió, sedició i malversació.

Forcadell arriba al Suprem entre crits de "Visca Espanya" d'un petit grup de persones que s'ha colat en l'àrea de premsa. pic.twitter.com/HTzyUmR2yX
Carmela Rius (@CarmelaRios) 9 novembre 2017

El jutge els havia citat en un primer moment per al passat 2 de novembre, però la defensa dels citats va sol·licitar més temps per preparar la declaració i el magistrat Pablo Llanera, que instrueix el cas, va retardar la citació fins aquest dijous. Durant aquesta setmana, això sí va ordenar a instàncies del Ministeri Públic que es posés vigilància policial a tots ells.

Els querellats van haver de donar el seu telèfon i un domicili perquè la Policia Nacional, que és la qual exerceix les accions de policia judicial pel Suprem, pugui exercir les seves tasques de control. Es tracta del grau més lleu en aquest tipus de controls que es pot establir per part dels agents, és habitual que qualsevol persona que declara a l'Alt Tribunal proporcioni les seves dades de contacte.

< b> pRESÓ

la Fiscalia del Tribunal Suprem estudia demanar presó incondicional per a la presidenta del Parlament i per diversos membres de la Taula per haver donat tràmit el passat 27 d'octubre a la iniciativa d'Junts pel sí que va permetre votar la declaració d'independència.

el Ministeri Públic només es planteja rebaixar la petició de mesures cautelars per al parlamentari i membre de la Mesa Josep Nuet, de Catalunya sí que És Pot, qui va votar en contra de la inclusió d'aquesta proposta en l'ordre del dia de la sessió.

els citats estan acusats dels delictes de rebel·lió, sedició i malversació, els mateixos que la passada setmana van portar a la presó a l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras ia set exconsellers. La Fiscalia només va demanar presó provisional sota fiança de 50.000 euros per a Santi Vila, l'exconseller que va dimitir abans que es produís la declaració d'independència.

La Fiscalia esgrimirà el risc de reiteració delictiva com a argument principal per a l'aplicació de la màxima mesura cautelar, cosa que els investigats podrien evitar si declaren la seva adhesió als principis constitucionals i expressen el seu compromís de no tornar a saltar-se la llei. En aquest cas, el Ministeri Públic podria demanar presó eludible sota fiança.