Quantcast

Afers Socials organitza una conferència per difondre els beneficis de l'acolliment familiar

En el marc de la campanya per promoure el Programa d’acolliment familiar, dins de l'Àrea d'atenció a la infància, el ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior, amb la col·laboració de la Fundació Jacqueline Pradère, organitza una conferència a càrrec del doctor Jesús Palacios, segons informa el Govern. L’acte, que tindrà lloc al Centre de congressos d'Andorra la Vella, el proper 14 de novembre, té com a objectiu reforçar la difusió de l’acolliment familiar. El doctor en psicologia i catedràtic de psicologia evolutiva i de l’educació de la Universitat de Sevilla, Jesús Palacios, centrarà la seva ponència, titulada 'Acolliment familiar: una altra manera de ser família', en els beneficis que aporta per als menors la mesura de protecció de l’acolliment familiar.

En aquest sentit, la major part dels nens i les nenes troben en la família en què neixen la protecció, l’afecte i l’estimulació que necessiten durant el període de la infància. Tot i així, n’hi ha d’altres que necessiten ser cuidats per altres persones per tenir les seves necessitats correctament cobertes, de vegades temporalment, i d’altres de manera més permanent.

Per als infants que no compleixen els requisits per a l’adopció, l’alternativa més convenient és l’acolliment familiar. L’acolliment és una resposta que evita la institucionalització de nens i nenes per als quals les cures col·lectives no responen a l’atenció fortament individualitzada, personalitzada, dedicada i compromesa que es requereix els primers anys. Una resposta que aporta moltes possibilitats i satisfaccions no tan sols per als infants implicats, sinó també per als adults acollidors i les seves famílies.

El ministeri remarca que la finalitat del programa és oferir protecció al menor en situació de risc o perill mitjançant una família acollidora que en complementi la cura, l’educació i l’alimentació mentre la família d’origen no pugui recuperar-se, i responsabilitzar-se de les seves funcions com a pares. Es tracta d’acolliments en el que no existeix cap vincle de parentesc entre el menor i la família que l’acull, on s’afavoreix un entorn de respecte per la història i la identitat del menor, per la seva relació amb la família biològica i pel seu retorn al nucli familiar, evitant d’aquesta manera una institucionalització.

Pot ser acollit qualsevol menor d’entre 0 i 18 anys que estigui en una situació de desprotecció i de risc per al seu desenvolupament integral o que estigui institucionalitzat i que a causa de dificultats familiars, necessiti ser atès temporalment o per un període de llarga durada per una altra família.

Així mateix, coincidint amb que aquest mes es celebra el Dia mundial dels drets de l’infant, els tècnics que treballen prop de la protecció a la infància i l’adolescència del Govern insisteixen en la necessitat de disposar d’una borsa àmplia de famílies disposades a acollir infants de diferents edats, ja que actualment amb les famílies que es disposa a la borsa es fa difícil poder donar resposta a les necessitats dels menors ingressats al Centre d’acolliment d’infants i joves La Gavernera.