Quantcast

Forcadell i la Mesa del Parlament podrien anar avui a la presó després de declarar al Suprem

A més de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell , estan citats Lluís Maria Corominas , exvicepresident primer de la Mesa i expresident del grup parlamentari de Junts Pel Sí (JxS) ; Lluís Guinó , exvicepresident primer de la Mesa i diputat de JxS; Anna Simó , exsecretària primera de la Mesa i diputada d'ERC; Ramona Barrufet , exsecretària quarta de la Mesa i diputada d'JxS, i Joan Josep Nuet, exsecretari tercer de la Mesa i exdiputat de Catalunya Sí Que És Pot. Tots han arribat poc després de les 9h del matí, l'hora a la qual estaven convocats.

El jutge els havia citat en un primer moment per a 2 de novembre. La defensa dels citats va sol·licitar més temps per preparar la declaració i Llanera va retardar la citació fins aquest dijous. Durant aquesta setmana, el magistrat ha ordenat, a instàncies de la Fiscalia, que es posi vigilància policial a tots ells.

Els querellats van haver de donar el seu telèfon i un domicili perquè la Policia Nacional, que és la que exerceix les accions de policia judicial pel Suprem, pugui exercir les seves tasques de control. Es tracta del grau més lleu en aquest tipus de controls que es pot establir per part dels agents, és habitual que qualsevol persona que declara a l'Alt Tribunal proporcioni les seves dades de contacte.

Llanera, però, va rebutjar la petició de les defenses que les declaracions no tinguessin lloc fins que arribés tota la documentació sol·licitada. Això suposa que els interrogatoris es realitzaran en qualsevol cas aquest dijous, ha arribat l'esmentada documentació o no.

PRESÓ

La Fiscalia del Tribunal Suprem estudia demanar presó incondicional per a la presidenta del Parlament i per diversos membres de la Taula per haver donat tràmit el passat 27 d'octubre a la iniciativa de Junts pel Sí que va permetre votar la declaració d'independència.

el Ministeri Públic només es planteja rebaixar la petició de mesures cautelars per al parlamentari i membre de la Mesa Josep Nuet, de Catalunya Sí Que És Pot, qui va votar en contra de la inclusió d'aquesta proposta en l'ordre del dia de la sessió.

els citats estan acusats dels delictes de rebel·lió, sedició i malversació, els mateixos que la passada setmana van portar a la presó a l'exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras ia set exconsellers. La Fiscalia només va demanar presó provisional sota fiança de 50.000 euros per a Santi Vila, l'exconseller que va dimitir abans que es produís la declaració d'independència.

La Fiscalia esgrimirà el risc de reiteració delictiva com a argument principal per a l'aplicació de la màxima mesura cautelar, cosa que els investigats podrien evitar si declaren la seva adhesió als principis constitucionals i expressen el seu compromís de no tornar a saltar-se la llei. En aquest cas, el Ministeri Públic podria demanar presó eludible sota fiança.