Quantcast

El negociador de la UE diu que no s'ha acordat cap període transitori per a la qüestió del tabac

El cap negociador adjunt de la Unió Europea (UE), Claude Maerten, adverteix que no s'ha parlat de cap període transitori per a la producció tabaquera en el marc de les negociacions de l'acord d'associació d'Andorra amb la UE. Maerten encapçala una delegació que s'ha desplaçat al Principat per conèixer de primera mà el país i com funciona. A més, es reunirà amb els productors de tabac. La visita, purament informativa, s'allargarà fins aquest dijous. Maerten ha declarat aquest dimarts a la tarda que «una economia es va transformant, és un procés continu, i es farà per etapes» i, per tant, ni ha confirmat ni ha desmentit els vint anys de transitorietat que defensa el Govern.

Maerten ha argumentat que el tema del tabac és complex, «sabem el pes que té a l'economia del país, i en la fiscalitat, i ho hem de tractar amb molta precaució; no hem decidit res». Per tot això, la delegació europea vol escoltar tothom, valorar-ho i veure com pot encaixar en l'acord d'associació. «L'economia basada en l'agricultura tradicional evolucionarà de manera natural, i l'acord permetrà acompanyar-la», ha afegit.

La ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, ha insistit que la reunió celebrada aquest dimarts ha estat informativa, però ha admès que «hem parlat del tabac i tot el que l'envolta, com els temes de salut i la situació agrícola». L'objectiu de la reunió ha estat facilitar el màxim d'informació perquè la delegació europea conegui bé la realitat andorrana. De fet, Maerten s'ha mostrat agradablement sorprès en conèixer la legislació que prepara el Govern al respecte.

La visita d'aquests dies servirà per preparar la reunió negociadora que tindrà lloc el mes de desembre a Brussel·les, on s'haurà de tancar la qüestió de la lliure circulació de mercaderies i, per tant, del tabac. Després quedarà per negociar la circulació de serveis, persones i capital. Quant a les persones, Maerten entén les particularitats d'Andorra, així com també les de San Marino i Mònaco.