Quantcast

Reaccions i conseqüències de l'evolució de la qüestió catalana al Principat

Algunes veus lamenten, critiquen i denuncien

L'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan Enric Vives, ha lamentat els empresonaments preventius del vicepresident català i els 8 consellers del Govern de la Generalitat. Vives entén que l'acció perpetrada per una jutgessa de l'Audiència Nacional espanyola porta a la humiliació de les persones i pot conduir a una desafecció perillosa que va en contra de la pau social i la fraternitat entre pobles germans.

Vives, en unes declaracions recollides per l'agència de notícies EFE, insta a la comunitat cristiana a «pregar i buscar amb perseverança la comunió de tots, més enllà de les legítimes diferències polítiques, procurant sempre ser gent de pau i que treballa per la concòrdia, la reconciliació i la valoració del discrepant. El Copríncep, ja va fer pública la seva crítica a les actuacions del Govern espanyol durant una eucaristia celebrada a l'església de la Nativitat de la Mare de Déu de Sossís, sumant-se així als diversos bisbes de Catalunya que en els darrers dies s'han estat pronunciant en relació a la confrontació que està vivint el país veí.

A la crítica del Copríncep, se suma la del conferenciant, Agustí Carles, dut al Centre de Congressos per l'Institut de Drets Humans d'Andorra (IDHA). L'exjutge i actual advocat de la presidenta del Parlament català, Carme Forcadell, ha manifestat aquest dilluns que l'objectiu dels comicis que se celebraran el proper 21 de desembre és que guanyi el sí, tot i que ha reconegut que no saben «què passarà després. La sort, ha conclòs el conferenciant, és que la república està declarada, i només que un o dos països la reconeguin, ja es podrà posar en marxa.

Per la seva banda, Elisa Muxella, presidenta de l'Institut de Drets Humans, ha anunciat que mentre «hi hagi presos polítics a Espanya» l'entitat continuarà organitzant mobilitzacions i actes a Andorra.

Demà dimecres, talls a l'N-145

La vaga general convocada per sectors minoritaris de la societat
catalana tallarà demà dimecres al matí la carretera N-145 que uneix la
Seu d'Urgell amb el Principat. Des del Comitè en Defensa de la República
de l'Alt Urgell (CDR) han explicat que tallaran novament la via per
protestar contra l'empresonament de la meitat dels membres del govern
català.

Està previst que els talls es produeixin a partir de
les set del matí i es desconeix quanta estona duraran. El CDR ha decidit
comunicar el tall de la via perquè la gent busqui alternatives als seus
desplaçaments, tal com ja han fet avui alguns transportistes.