Quantcast

Álvarez diu que s'avaluaran les taxes sanitàries proposades per la CASS i altres mesures

En el projecte de llei de pressupost per al 2018 la CASS fa un seguit de propostes per incrementar els ingressos, entre els quals una taxa sanitària sobre l'alcohol, el tabac i les begudes ensucrades. El ministre de Salut, Carles Álvarez, ha posat en relleu que totes aquestes propostes han de ser ara analitzades i que encara «no hi ha cap conclusió». De totes maneres, Álvarez ha reconegut que «altres palanques» que es poden posar en marxa per «ajudar a que el sistema sanitari sigui més assumible» pot ser variar el copagament.

El president del consell d'administració de la CASS, Jean-Michel Rascagneres, ha defensat que posar una taxa sanitària sobre el tabac no té perquè perjudicar el sector ja que ha recordat que en altres països s'han aplicat impostos similars i, a més, el diferencial no s'hauria de veure perjudicat tenint en compte els preus que hi ha als països veïns.

El ministre ha destacat que el que està «descartat» per a aquesta legislatura és l'increment de les cotitzacions, tal com proposa també la CASS, i ha afegit que les diferents propostes per augmentar els ingressos destinats a la sanitat s'han de preveure en diferents terminis i en diferents àmbits per «no perjudicar el teixit empresarial del país». Sobre aquestes propostes, Rascagneres ha defensat que poden ser «maximalistes», però que això no vol dir que totes hagin de ser preses de cop i també ha remarcat que són aspectes que provenen «del conjunt del consell d'administració» de la CASS.

Precisament, el president del consell d'administració de la parapública ha destacat que un dels aspectes que ajudaran a racionalitzar la despesa és el nou conveni entre la CASS i el SAAS i precisament sobre l'increment de la depesa de personal que hi ha prevista al SAAS de cara a l'any que ve (una partida que, en total, arriba als 40 milions), el director assistencial, Joan Martínez Benazet, ha posat en relleu que hi haurà un «increment mínim de plantilla» i que l'augment es deu a això i a l'IPC. D'aquesta manera, ha recordat que s'han incorporat noves especialitats, com cirurgia cardiovascular i cirurgia plàstica reparadora que faran que els pacients puguin ser atesos a Andorra enlloc d'haver de ser traslladats, i que això farà «més eficients» les instal·lacions de l'hospital.

A més, es reformularan els circuits i ha afegit que la història clínica compartida serà un element important per evitar duplicitats. Álvarez ha remarcat que des del SAAS s'estigui treballant per adaptar-se a les noves situacions, com la cronicitat, i que certes mesures, com la cirurgia major ambulatòria, reduiran despeses. Malgrat això, ha recordat que es tracta d'un procés «gradual».