Quantcast

Puigdemont i els quatre exconsellers fugits es lliuren a la justícia belga per evitar ser detinguts

L'expresident de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i els quatre exconsellers cessats que l'acompanyaven a Brussel·les s'han lliurat aquest diumenge en una comissaria de la Policia Federal de Brussel·les. Allà es troben al costat dels seus advocats.

Sobre Puigdemont i Antoni Comín (Salut), Clara Ponsatí (Ensenyament), Lluís Puig (Cultura) i Meritxell Serret (Agricultura) pesava una euroordre de detenció, després negar-se a comparèixer a l'Audiència Nacional el passat dijous tal com havia ordenat la jutgessa Carmen Lamela.

La Fiscalia de Brussel·les havia ordenat aquest mateix matí el seu arrest, abans de designar un jutge d'instrucció que els prengui declaració per decidir sobre les seves euroordres.

Un cop detinguts, el jutge haurà de decidir si accepta o no l'euroordre emesa i si els manté a la presó preventiva o els deixarà en llibertat "sota certes condicions". Si el jutge d'instrucció accepta l'euroordre, la situació es sotmetria a la sala del Tribunal de Primera Instància, que ha de decidir en un termini de 15 dies posteriors si aquesta es pot executar o no. Si alguna de les parts implicades no està d'acord amb la decisió de la sala, pot recórrer davant el Tribunal d'Apel·lació ", ha explicat el ministeri fiscal

Fins a 90 dies poden trigar els polítics catalans a trepitjar sòl espanyol, on estan reclamats per l'Audiència Nacional. 60 dies en el que dura el procés, i 30 en el que correspon a casos excepcionals.