Quantcast

El fiscal general de l'Estat veu "molt raonable" l'empresonament de Junqueras i els exconsellers

El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, veu "molt raonable" que la jutgessa Carmen Lamela acordés dijous passat l'ingrés a presó de l'exvicepresident català Oriol Junqueras-vuit exconsellers de la Generalitat de Catalunya per la presumpta comissió dels delictes de rebel·lió, secessió i malversació.

Maza va fer aquesta afirmació en una entrevista emesa aquesta nit pel programa 'Informe Semanal', de Televisió Espanyola.

en l'entrevista emesa ahir a la nit, el fiscal general va explicar que la raó de més va pesar per demanar l'empresonament de Junqueras i els exconsellers va ser el "risc" de "reiteració delictiva", que considera més rellevant que el risc de fuga.

va afegir que els exconsellers, després de la seva destitució en aplicació de l'article 155 de la Constitució, han assegurat públicament que ara són alts càrrecs de l'Estat català que diuen haver proclamat.

Maza va citar, en aquest sentit, que Junqueras ha escrit un article a un diari estranger en què es presenta "com a vicepresident de la república independent de Catalunya".

"És clar, si se'ls posa en llibertat i torna a realitzar un acte d'aquest tipus", ha apuntat sobre aquesta qüestió el fiscal general, "doncs llavors es veuria burlat el que és la finalitat de les mesures cautelars, una de les quals és impedir que el delicte es continuï cometent. I amb base en això, doncs jo crec que la decisió de la jutge és molt raonable "(per les ordres de presó dictades per la magistrada Lamela).

" LA REBEL·LIÓ NO NECESSITA SER cruenta "

al mateix temps, Maza va defensar a 'Informe Semanal' que en la seva querella acusés als membres de l'Executiu de Carles Puigdemont del delicte de rebel·lió, tot i que en el Codi Penal es parla que perquè es doni aquest tipus penal ha d'existir violència.

va argumentar que els episodis de resistència a la intervenció policial el dia del referèndum de l'1 d'octubre passat van ser "actes de violència", ja que es va donar «una resistència a vegades activa d'una multitud de persones "." No són actes de normalitat ni actes pacífics com s'ha volgut vendre ", ha assenyalat sobre aquesta qüestió.

a més, el fiscal general es va referir al fet que en la sentència del 23-F el Tribunal Suprem ja va dir "que la rebel·lió no necessita ser cruenta com en els temps dels pronunciaments militars del si gle XIX, on es parlava en els codis d'alçar-se en armes ".

El responsable del Ministeri Públic també apunta com a dada fonamental la" íntima "col·laboració l'Executiu català cessat amb els dirigents de ANC i Òmnium, que han promogut protestes al carrer i que han vingut participant en reunions del propi Gabinet de Carles Puigdemont.