Quantcast

Avui s'emetrà l'ordre de detenció contra Puigdemont

La Audiència Nacional tornarà a situar-se com a epicentre informatiu aquest divendres, a l'espera que la jutgessa, Carme Lamela, dicti l'Ordre Europea de Detenció i lliurament contra l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els 4 exconsellers que es troben amb ell.

La Fiscalia ha demanat aquest dijous que la magistrada emeti l'ordre d'arrest i l'enviï a Bèlgica on romanen fugits. Una vegada que es cursi la mesura, Puigdemont podria lliurar-se a la policia belga, i de no fer-ho, serien els agents belgues els que haurien d'actuar.

PRIMERA NIT A LA PRESÓ

A l'espera del que decideixi el tribunal, i mentre el que va ser cap de la Generalitat segueix a Brussel·les, la major part del seu Govern s'ha llevat després de passar la seva primera nit a la presó, en concret a les presons d'Estremera ia Alcalá Meco, a Madrid.

La magistrada Lamela dictava aquest dijous el seu ingrés a la presó incondicional per a 9 dels consellers cessats, per exercir un paper activista a el repte secessionista i considerar que hi ha risc de fuga, i de destrucció de proves. Només en el cas de Santi Vila fixava una fiança per eludir-la, de 50.000 euros, atès que el que va ser responsable d'Empresa va dimitir abans que es votés la declaració d'independència al Parlament de Catalunya.

Tots ells estan investigats pels delictes de rebel·lió, secessió i malversació i durant la seva compareixença d'aquest dijous davant l'Audiència Nacional, van respondre només a les preguntes dels seus advocats, llevat Vila, que va respondre el ministeri fiscal.

REACCIONS

Els empresonaments han provocat una cadena de reaccions. Des de Brussel·les, el mateix Puigdemont denunciava que «són un cop a les eleccions del 21 de desembre». En un enregistrament realitzat a Brussel·les i emesa per la 'TV3', el cap del Govern cessat advertia que espera una «repressió llarga i ferotge per l'Estat».

Mentrestant, al carrer , aquesta nit centenars d'independentistes de s'han concentrat a la plaça de Sant Jaume, a Barcelona per protestar contra els empresonaments, i s'ha penjat una pancarta en què es podia llegir, Llibertat per als presos polítics. També les cassolades de protesta s'han pogut escoltar en diferents punts. i manifestació el 12 de novembre.

Quant a institucions, el Futbol Club Barcelona ha emès un comunicat lamentat la decisió de presó per l'executiu català cessat.