Quantcast

El Banc d'Espanya adverteix que la situació a Catalunya pot reduir el PIB més de 2,5 punts fins al 2019

El Banc d'Espanya va estimar aquest dijous que la situació a Catalunya derivada del desafiament independentista podria reduir el PIB d'Espanya entre 0,3 i una mica més de 2,5 punts percentuals des de finals de 2017-2019.

< p> Així ho assenyala el supervisor en el seu 'Informe d'Estabilitat Financera' corresponent al mes de novembre i publicat avui en el qual adverteix que una "eventual intensificació o prolongació" de la situació a Catalunya pel desafiament independentista "podria tenir un impacte negatiu sobre les perspectives econòmiques i l'estabilitat financera a Espanya", i particularment sobre el PIB i l'ocupació.

en concret, l'organisme posa xifres a l'impacte i planteja dos escenaris hipotètics : en el primer estima un tensionament "transitori i acotat" de la incertesa en què la pèrdua acumulada del PIB fins a finals de 2019 seria de tres dècimes; mentre que en un segon escenari de tensionament "més sever i perllongat", el PIB es reduiria una mica més de 2,5 punts.

Aquest últim escenari comportaria una reducció de prop del 60% del creixement econòmic d'Espanya i una recessió de l'economia catalana durant bona part d'aquest període de temps, segons apunta el Banc d'Espanya.

Tot i que el supervisor assenyala que les seves estimacions s'han de prendre "amb cautela", sí que destaca que "permeten evidenciar els significatius riscos i costos econòmics de la situació provocada per les iniciatives independentistes a Catalunya ".

El Banc d'Espanya afegeix que" la ràpida normalització d'aquesta situació podria mitigar la incidència dels riscos per a l'economia ". En aquest sentit, constata que la informació relativa als dies immediatament anteriors a la publicació d'aquest informe indica una "certa moderació en el grau de tensionament implícit en els preus dels actius financers", coincidint amb l'autorització per part del Senat per aplicar l'article 155 de la Constitució a Catalunya.

en tot cas, l'organisme que dirigeix ??Luis Linde subratlla que la situació generada per la deriva sobiranista a la regió és "la principal incertesa en el moment actual", ja que "podria afectar la confiança, a la percepció del risc ia les decisions de consum i inversió dels agents econòmics nacionals, així com propiciar un enduriment de les condicions de finançament, amb efectes econòmics i financers potencialment significatius".

Pel que fa als mercats financers espanyols, l'organisme destaca que aquests han presentat una evolució "menys favorable, en part com a conseqüència de la incertesa generada per les tensions polítiques a Catalunya ".

Així mateix, l'Indicador de Risc Sistèmic (IRS), que permet mesurar de forma sintètica el nivell d'estrès en els mercats financers, s'ha mantingut en" nivells reduïts "des de la publicació de l'últim Informe d'Estabilitat Financera, donant continuïtat al camí de contenció de tensions que els mercats financers vénen experimentant des del segon semestre de 2016. No obstant això, el Banc d'Espanya constata que a l'octubre el seu nivell ha augmentat com a conseqüència de la incertesa política a Catalunya.

en particular, respecte a les entitats espanyoles, el supervisor puntualitza que han tingut una "bona evolució" en borsa en l'últim any però aquesta tendència "s'ha vist truncada des de començaments d'octubre ", especialment per als bancs anteriorment domiciliats a Catalunya (CaixaBank i Sabadell).