Quantcast

Què passaria si se celebressin avui eleccions a Catalunya?

El desafiament secessionista a Catalunya sembla haver desembocat en un terreny farragós, que lluny d'impulsar la causa independentista, hauria tingut l'efecte contrari. Segons ha publicat 'El Mundo', el "Procés" es cobraria un alt preu a les urnes, i reduiria la presència parlamentària dels partits de l'ala dura del "Procés" fins a 7 diputats.

Segons el sondeig realitzat per Sigma Dos, per al diari de tirada nacional, si ara se celebressin eleccions, l'eix secessionista que conformen ERC, el PDeCat i la CUP sumarien com a molt 65 diputats, el que els deixaria lluny dels 68 necessaris per governar amb majoria absoluta.

Això sí, l'enquesta realitzada entre el 23 i el 26 d'octubre, la vigília que el Parlament proclamés la independència unilateral de Catalunya, apunta a més a una victòria històrica d'Esquerra Republicana que per primera vegada guanyaria en solitari unes eleccions.

Menys independentistes

l'enquesta encarregada per 'El Mundo' també recull un canvi en la radiografia social, i subratlla una caiguda en el suport a l'independentisme. Així només un terç dels catalans, un 33,5% es mostren partidaris de la secessió enfront del 41,1%, que segons el Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat donava suport a la secessió al juliol.

Més enllà de les intencions, l'enquesta realitzada per 'El Mundo' recull l'escepticisme existent entre els catalans i la resta dels espanyols, que no creuen que el "Procés" vagi a desembocar a la independència.

Puja el suport a un referèndum pactat

L'enquesta de Sigma Dos ha registrat per primera com en el conjunt de Espanya hi ha més partidaris que es convoqui una consulta "legal i pactada amb el Govern d'Espanya". En concret, un 57,4% s'hi mostra a favor, enfront del 37,9% que s'hi oposa.