Quantcast

Rajoy compleix un any al capdavant del Govern amb l'aplicació del 155 a Catalunya

Aquest diumenge es compleix un any des que Rajoy fos investit president al Congrés dels Diputats. Aquella sessió, que es va desenvolupar en dissabte, es va produir després que el seu Govern estigués deu mesos en funcions.

En el seu discurs del balanç de l'any 2016, el va definir com un any "atípic" en què hi va haver molta "incertesa", circumstàncies que s'han repetit en 2017. Aquest any Mariano Rajoy ha hagut d'enfrontar a una moció de censura impulsada al Congrés per Units Podem i, ara, a la greu crisi territorial amb el desafiament independentista.

el president del Govern ha pres el control de la Generalitat i al mateix temps ha convocat eleccions per al 21 de desembre, molt abans del que s'havia previst inicialment.

el focus d'atenció se situa més que mai a Catalunya, on el ja cessat Carles Puigdemont vol mantenir el pols amb el Govern després que aquest dissabte truqués als catalans a fer "oposició democràtica" per fer front a la posada en marxa de l'article 155 de la Constitució.

No obstant això, des que R Ajoy fos investit president el 29 d'octubre de 2016, s'han succeït una sèrie de circumstàncies.

ACORDS

Rajoy va arrencar el seu segon mandat amb un discurs de investidura en què va apel·lar als enteniments i als acords entre totes les formacions polítiques. Mesos abans, al gener de 2016 i com a resultat de les eleccions del 20 de desembre de 2015, havien arribat al Parlament Podem i Ciutadans.

El cap de l'Executiu va animar en aquell moment a tots a "governar de forma conjunta "atès que no va obtenir la majoria absoluta, cosa que ha dificultat l'entesa entre tots ells en aquests mesos d'intensa activitat política.

Però la facilitat no ha estat del costat del president, que va ser cridat a declarar el passat 26 de juliol d'aquest any com a testimoni davant el tribunal que jutjava la primera etapa de la trama 'Gürtel' del PP.

Després de viure en primera persona un dels moments més complicats de la seva carrera política al convertir-se en el primer president en exercici que declarava a l'Audiència Nacional, Rajoy es va mostrar "content" per prestar declaració en què, va entendre, va ser la seva "obligació" per a "col·laborar" amb la Justícia i "intentar aclarir algunes coses". < / p>

Dies abans, el 13 de juny, havia tingut lloc al Congrés dels Diputats una moció de censura de Units Podem contra Rajoy, que la Cambra va rebutjar, i després de la qual el president es va declarar animat per "seguir treballant" en una tasca que no és fàcil. Es va referir en aquell cas a l'oposició al Parlament de Units Podem que, després d'aquesta moció, ha instat en diverses ocasions el PSOE a presentar una altra liderada pel partit de Pedro Sánchez i que els de Pablo Iglesias donarien suport.

Deixant de banda la confiança de l'oposició, però, Rajoy s'enfronta ara a una de les crisis més importants de la democràcia amb el conflicte secessionista a Catalunya. Ell mateix ha insistit en diferents ocasions que no hagués volgut arribar a l'extrem d'aplicar l'article 155 de la Constitució en aquesta comunitat, tot i que s'ha arribat a aquesta circumstància davant la situació d'excepcionalitat que viu el país.

el pols que ha mantingut amb la Generalitat i la resposta des del Parlament, que divendres passat va aprovar una resolució de Junts pel Sí i la CUP per iniciar un "procés constituent" a Catalunya, van justificar el cessament de Carles Puigdemont com a president de la Generalitat i de tot el seu Govern.

Ara, amb la vista posada en les eleccions catalanes del 21 de desembre, cal conèixer si aquesta etapa culminarà amb el tràfec polític al qual s'ha vist sotmès el Govern i si un resultat electoral que allunyi l'ala independentista calma les aigües polítiques.

el serrell que li queda al cap de l'Executiu és el dels pressupostos generals de l'Estat (PGE), el que pot complicar encara més el futur de la legislació ra.