Quantcast

Dilluns comença la campanya de vacunació contra la grip estacional

Per a la campanya 2017 de vacunació contra la grip estacional que s'inicia el pròxim dilluns 23 d'octubre i s'allargarà fins al dia 29 de desembre, el ministeri de Salut ha adquirit 6.000 dosis de vacunes, la mateixa quantitat que l'any passat. L'objectiu de la campanya és disminuir la mortalitat causada per la grip en els grups de risc de la població d'Andorra, mitjançant la seva vacunació. Per aquest motiu, es recomana que la vacunació es dugui a terme, preferiblement, durant els mesos d'octubre i novembre. En la campanya 2016 es van administrar 5.558 dosis.

La vacuna serà gratuïta per a als grups de població considerats d'alt risc de patir complicacions relacionades amb la grip: les persones sanes de 65 anys o més, a partir de 6 mesos d'edat si viuen en residències sociosanitàries, o amb algun factor de risc com malalties cardiovasculars i/o respiratòries cròniques, síndrome de Down, malalties metabòliques cròniques (inclosa la diabetis mellitus); disfunció renal, immunosupressió o hemoglobinopaties, la gravetat de les quals hagi requerit revisions mèdiques periòdiques o hospitalització durant el darrer any; i obesitat mòrbida.

També els nens i adolescens, entre 6 mesos i 18 anys, amb tractament de llarga durada amb àcid acetilsalicílic, pel risc de desenvolupar una síndrome de Reye després de la infecció gripal, i també les dones embarassades. Així mateix, cal que es vacunin les persones que poden transmetre la malaltia a individus d'alt risc com ara el personal sanitari o sociosanitari que fa atenció assistencial a pacients de risc o les persones que facin assistència domiciliària a persones d'alt risc. Finalment, s'han de vacunar els treballadors de serveis comunitaris essencials (bombers, policia, protecció civil, agents de circulació) i els interns i treballadors del centre penitenciari.

El Govern informa que s'organitzarà una operativa específica per administrar la vacuna contra la grip, de manera que les persones susceptibles de vacunació rebran informació de les seves respectives direccions, respecte al procediment que cal seguir.

La resta de la població susceptible de vacunació que pertany a un grup de risc pot rebre la vacuna als Centres de salut i els Centres d'Atenció Primària amb recepta mèdica (excepte les de 65 anys o més, que no necessiten recepta), i als consultoris mèdics que han decidit administrar vacunes. Les persones que viuen en residències sociosanitàries, ho poden fer a la mateixa residència, i el personal sanitari i sociosanitari al seu lloc de treball.