Quantcast

'Wifigüeño', 'Sexagerar', 'Abuelantamiento' o 'Trepajador': Les noves paraules de Luis Piedrahita

Luis Piedrahieta torna a sorprendre amb el seu últim llibre. Una obra on l'escriptor, humorista, director de cinema i també il·lusionista s'ha proposat omplir el buit que deixa la Reial Acadèmia Espanyola de la llengua, a l'hora de posar nom a algunes de les nostres actituds més quotidianes.

A ' Canviant molt poc alguna cosa passa d'estar ben escrit a estar malament escrot ' (Editorial Planeta), Piedrahieta ens ofereix 222 nous termes "sense colorants i amb conservants". 222 "situacions que tots hem viscut i que fins ara no tenien una paraula que els donés nom".

WIFIGÜEÑO

Pescador guia de carrers de wi-fi gratuïtes. Persona amb recursos suficients per adquirir un dispositiu caríssim, però insuficients per costejar la línia.

SEXAGERAR

Relatar amb verb florit , ponderant en excés qualitat i la quantitat de proeses amatòries pròpies.

TREPAJADOR

Estrateg d'oficina i alpinista laboral. Empleat obsessionat amb medrar en el seu lloc de treball, costi el que costi. Libador d'anys.

CATACULPA

Mecanisme de defensa que consisteix a culpar el que no està davant. Ressort humà capaç de llançar la responsabilitat tan lluny com sigui necessari per seguir endavant.

Amb cadascuna de les 222 paraules que conté el seu llibre, Piedrahita proposa un nou terme, explica el context que l'ha portat a formular semblant "palabro" i ofereix un exemple pràctic:

Quan vas pel carrer i hi ha dues senyores grans que col·lapsen la vorera. Dues velletes que van allà, xerrant de les seves coses, i no hi ha manera d'avançar. El que passa és que no són dos àvies sense més, independents i divisibles, són un únic ésser! Van agafades, atapeïdes, enganxades com les natges d'un torero. Són petites, massisses i compactes. Dius per als teus dintre seu «qui tingués una perxa per saltar-!». O si no, una màquina llevaneu, perquè no hi ha manera. Al final decideixes envoltar d'una banda.

Com podem trucar al fet circumval a aquestes rotondes amb cardat?

Jo proposo … ABUELANTAMIENTO

< p> Acció i efecte de abuelantar. Guanyar la posició a dues dames velles que obstrueixen la via pública.

Exemple pràctic:

Va ??sortir de missa a tota velocitat, efectuant diversos abuelantamientos temeraris.