Quantcast

El 40% dels nens espanyols corren el risc de ser fumadors passius

Prop del 40% dels nens espanyols podrien ser fumadors passius, mentre que el fum del tabac multiplica i agreuja els símptomes i els problemes respiratoris en la població infantil asmàtica, segons ha advertit aquest dimecres la Societat Espanyola d'Immunologia Clínica, Al·lergologia i asma Pediàtrica (SEICAP).

Segons van advertir els experts, els fills de pares fumadors tenen major predisposició a tenir malalties respiratòries com la rinitis i la sinusitis, però si són asmàtics s'incrementa la possibilitat de presentar crisi. Per això, la SEICAP recorda que l'exposició al tabac és el factor evitable més important que intervé en el desenvolupament i manteniment de l'asma infantil, que afecta un de cada 10 menors espanyols.

Els últimes dades de l' 'Enquesta sobre alcohol i altres drogues a Espanya' (Edats) del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, assenyalen que un de cada tres espanyols és fumador diari.

Referent a això, el doctor Luis Moral, coordinador del Grup de Treball d'Al·lèrgia Respiratòria i Asma de la SEICAP, ha advertit que "les xifres ens diuen que estem davant d'una situació molt greu, ja que el risc d'exposició al fum del tabac és bastant alt".

El tabaquisme passiu pot causar malalties vasculars, oncològiques, alteracions neurosensorials o cognitives, però, segons aquest especialista, un dels riscos més immediats són els problemes respiratoris.

d'altra banda, aquestes afeccions poden ser conseqüència d'inhalar el h umo del tabac en l'embaràs. Segons un estudi recent publicat a la revista 'Tobacco Induced Diseases', l'exposició al fum de segona mà durant els nou mesos de gestació està associada amb un major risc de sibilàncies en els menors.

A més, "fumar durant l'embaràs pot provocar una disminució d'aportació nutricional al fetus, reducció de les seves mesures corporals, sobretot del pes; alteracions endocrinològiques o de la funció pulmonar, complicacions obstètriques (avortaments espontanis, placenta prèvia, etc.), un increment del risc de malformacions congènites o, fins i tot, la possibilitat de mort sobtada del lactant ", va afegir el doctor Moral.

a això s'afegeix que prop del 40% dels menors espanyols estarien en risc de ser fumadors passius. El doctor Moral ha subratllat que "qualsevol menor que es trobi en contacte amb algú que fumi té un potencial risc de ser fumador passiu, a causa de la presència de fum de tercera mà per les partícules nocives que s'adhereixen a superfícies com mobles, parets o catifes ".