Quantcast

Rajoy reclama a Puigdemont “seny i equilibri”

El president del Govern, Mariano Rajoy, ha reclamat aquest dimecres al president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, que actuï amb “seny, equilibri i posi per davant els interessos generals de tots els catalans” perquè l'Executiu central no es vegi “obligat” a respondre amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

Així es va pronunciar en la sessió de control al Govern al Congrés dels Diputats, en respondre al diputat del PdeCat Jordi Xuclà, que li va recriminar no haver acceptat la reunió proposada pel mandatari català i que a Espanya a dia d'avui hi hagi “presos polítics”. “Creu que així es van a resoldre els problemes?”, Va preguntar a Rajoy.

“Sincerament, crec que el Govern ha actuat amb moderació i amb prudència, i se m'ha criticat per això, i penso que amb seny “, va sentenciar Rajoy, per tot seguit criticar que els responsables de la Generalitat hagin” liquidat “la Constitució i hagin progatonizado” el pitjor del parlamentarisme espanyol “en aprovar les 'lleis de desconnexió'.

A 24 hores que expiri el segon termini del requeriment que Rajoy ha fet a Puigdemont per la via de l'article 155, li va demanar que actuï “amb seny, amb equilibri i posi per davant els interessos generals de tots els ciutadans”. “No és tan difícil respondre a una pregunta: ¿Ha declarat vostè o no la independència de Catalunya?”.

En el cas que es constati que s'ha declarat la independència, va prosseguir Rajoy, el Govern està “obligat”, perquè així ho diu la Constitució, a actuar. Si Puigdemont digués que no ha fet una declaració unilateral d'independència, ha assegurat que “podrem parlar aquí, al Parlament”.

Per això, el cap de l'Executiu va recomanar als parlamentaris del PdeCat fer un “esforç” per “convèncer” a Puigdemont que “no creu més problemes” o s'enfrontarà a les “decisions” que prengui el Govern, com l'aplicació del 155, i que “seria millor no fer-ho”.

Xuclà ha acusat Rajoy de “negar una realitat” que és “més fort” que ell i el va avisar que posar en marxa el 155 seria “un fracàs de la política i del diàleg i un greu error” que “no resoldrà el contenciós “. A més, va considerar que la seva aplicació “efectiva” és “més que dubtosa i difícil”.

“Vostès incendien la realitat amb mentides sense pal·liatius”, ha assenyalat el diputat independentista, abans d'exigir el cessament del ministre d'Afers exteriors i de Cooperació, Alfonso Dastis, ja que “va mentir vilment dient que a les escoles de Catalunya no s'ensenya llengua castellana”, quan “és un tema molt sensible” i el sistema educatiu català educa “en llibertat”.