Quantcast

El 35è Festival Narciso Yepes es tanca amb un homenatge al seu impulsor i amb un trio de guitarres

El 35è Festival Narciso Yepes Ordino i Fundació Crèdit Andorrà posarà punt i final a l'edició d'enguany amb dos concerts durant el cap de setmana. Sota el títol 'Record a Narciso Yepes i a la seva guitarra', l'Orquestra Nacional Clàssica d'Andorra (ONCA) durà a terme un concert homenatge als 20 anys de la mort de Narciso Yepes. Es tracta d'un programa dirigit pel fill del mestre, Ignacio Yepes, i amb el protagonisme de la guitarra de Javier Somoza.

Aquest 2017 es compleixen vint anys de la pèrdua del mestre Narciso Yepes i el festival que conserva el seu nom li retrà un homenatge amb el concert que tindrà lloc aquest divendres a les 21 hores a l'Auditori Nacional. Com a peça principal es podrà escoltar el 'Concierto de Aranjuez', de Joaquín Rodrigo, interpretat per Javier Somoza. Es tracta de l'obra que va donar a conèixer a Narciso Yepes i actualment considerada l'obra espanyola més interpretada a tot el món.

A continuació, l'ONCA i Ignacio Yepes recordaran el mestre amb la 'Simfonia núm. 4 en la major, op. 90', 'Italiana', de Felix Mendelssohn, obra que destaca per la seva subtilesa i originalitat gràcies a una harmonia singular.

Ignacio Yepes és conegut internacionalment per haver dirigit les principals orquestres espanyoles i per haver estat director convidat de nombroses formacions internacionals. Va veure reconeguda la seva trajectòria l'any 2003 amb el premi Bravo de música a títol personal, en reconeixement a la seva tasca com a director d'orquestra i compositor. Yepes ha estrenat una gran quantitat d'obres simfòniques de música contemporània i ha desenvolupat una tasca d'investigació, edició i reestrena de música inèdita del passat.

Javier Somoza, després d'una primera etapa autodidacta, va continuar els seus estudis musicals amb el compositor Ramon Paus i els va completar al Real Conservatorio Superior de Música de Madrid el 2000 sota la direcció del catedràtic José Luís Rodrigo. Paral·lelament, va rebre classes del pianista i director d'orquestra Jesús Burguera i del guitarrista i musicòleg Gerardo Arriaga. És un guitarrista reconegut amb nombrosos guardons obtinguts al llarg de la seva carrera en concursos nacionals i internacionals de guitarra. Aquest passat juliol ha publicat el seu primer disc en solitari, 'A guitar for Segovia'.

Per finalitzar el cap de setmana i tancar el festival, el Trío Desconcierto, un tercet de guitarres, oferirà un recorregut per diferents estils de dansa que han sorgit en latituds i cultures molt diverses, des de danses folklòriques fins a urbanes modernes, passant per la 'cueca' xilena, el vals europeu i el tango argentí.

Cada obra que inclouen en el seu repertori és arranjada pels mateixos components del grup i per altres grans mestres de la guitarra clàssica. Han creat així un repertori ple d'amor per la dansa que, a partir del treball de compositors de diferents èpoques i cultures, forma un programa ric i variat.

Aquest conjunt de cambra està format per tres joves guitarristes d'àmplia trajectòria: Gian Carlo Scevola (Xile), Simón Maisano (Argentina) i David Font i Bernet (Andorra). La confluència musical de cadascun aporta una identitat interpretativa fresca i original al seu repertori.

Actuaran a l'església parroquial d'Ordino el diumenge 22 d'octubre, a les 12 hores.