Quantcast

Detinguda a Girona una dona acusada de jihadisme a la ciutat gironina de Palamós

Agents del Servei d'Informació de la Guàrdia Civil han detingut aquesta matinada a Palamós (Girona) a una dona, de 21 anys, de nacionalitat espanyola, nascuda i resident en aquesta localitat, per dur a terme activitats de autoradicalización, captació, reclutament i enviament de jihadistes a zones de conflicte.

La jove formava part d'una xarxa d'individus afins a DAESH i les seves activitats havien estat detectades pels serveis d'informació i intel·ligència internacionals des de fa dos anys. Durant els anys de màxima activitat de reclutament i difusió de continguts radicals, DAESH va establir una rigorosa i intensa campanya dirigida, en bona part, a certs col·lectius femenins, amb la finalitat de concretar el seu desplaçament a zones de conflicte. L'alt grau de vulnerabilitat que aquests grups oferien, trobaven a l'organització terrorista un important recurs d'afiliació, com així va succeir en el grup conformat, entre d'altres, per la detinguda aquesta matinada.

En el cas de la jove detinguda a Girona, i a semblança d'altres models de radicalització, el seu trànsit cap a l'extremisme s'havia consolidat en els dos últims anys, combinat, d'una banda, un model autodidacta mitjançant el consum de propaganda jihadista i, de l'altra, amb la intervenció, a través de xarxes socials, d'altres persones, dones principalment, que van contribuir de manera decisiva a la concreció de l'ideari jihadista.

Aquest procés de radicalització el va portar paulatinament a sucumbir a les més severes exigències del rigor salafista , tant pel que fa a la utilització del codi de vestimenta estricte, absolutament inusual en l'entorn de vida de la detinguda, com en el progressiu aïllament de la seva activitat pública, que s'ha anat apagant de forma alarmant, fins al punt de ser inusual seva activitat social.

Les detencions de diverses de les persones, amb les que es relacionava, van fer que de mica en mica la seva activitat es fora envoltant de noves mesures de seguretat que impedien realitzar el complet seguiment de les seves activitats.

Pel que fa l'autoadoctrinament de la detinguda, la investigació ha revelat com els grups tancats als quals pertanyia dedicaven la major part de la seva activitat a manipular les voluntats de les usuàries a fi de que es materialitzés el seu desplaçament a la zona de conflicte, que no només feien sota la difusió d'una propaganda cridanera en el positiu de la vida en aquesta regió, sinó que introduïen elements de gran contingut violent, destacant continus vídeos i referències a tot tipus d'execucions i accions bèl·liques.

La col·laboració de l'FBI nord-americà ha resultat fonamental en la identificació de les conductes delictives d i la jove detinguda avui a Palamós (Girona). Fruit de l'intens treball dels investigadors de la Guàrdia Civil i l'FBI, es va determinar l'existència d'altres individus les conductes van ser objecte d'intervenció judicial, i que va motivar l'execució de sengles detencions. En un dels casos, materialitzada sobre una dona detinguda al novembre de 2015 a la província de Barcelona, acusada de col·laboració amb l'organització terrorista DAESH.

En aquest sentit, el passat mes de juny de 2016, i fruit de la col.laboració amb autoritats nord-americanes, va ser detingut un individu als Estats Units amb el que la detinguda mantenia una estreta vinculació, i la detenció va permetre avortar el projecte de desplaçament a Síria de tots dos.

La Guàrdia Civil està registrant el domicili de la detinguda per demanar les evidències que permetin determinar el seu grau d'implicació en les activitats dels grups terroristes als quals dóna suport, així com els seus possibles vincles tant a Espanya com a nivell internacional.

L'operació s'ha desenvolupat sota la direcció del Jutjat Central Instrucció, número 1, i la coordinació de la Fiscalia de l'Audiència Nacional.

Des del 26 de juny del 2015, data en què el Minist erio l'Interior va elevar a 4 el Nivell d'Alerta Antiterrorista (NAA), les Forces i Cossos de Seguretat han detingut 206 terroristes jihadistes a operacions realitzades a Espanya i a l'exterior i a un total de 249 des de principis de 2015.

El Ministeri de l'Interior recorda que, a través de la iniciativa STOP radicalismes, els ciutadans poden col·laborar a través d'una sèrie de canals a la seva disposició perquè, de forma confidencial i segura, notifiquin a les Forces i Cossos de Seguretat aquells possibles casos de radicalització en el seu entorn a través de la pàgina web www.stop-radicalismos.es, l'aplicació mòbil d'alertes de seguretat ciutadana Alertcops i el telèfon gratuït 900.822.066.