Quantcast

El 48% de les comissions rogatòries rebudes des del 2012 són per casos de blanqueig de diners

El ministeri d'Afers Socials, Justícia i Interior, i el ministeri d'Afers Exteriors han fet públic aquest dilluns el nombre de comissions rogatòries que s'han rebut des de l'any 2012, a demanda de la consellera general liberal Judith Pallarés, i que ascendeixen a 1.359. El gruix de les demandes, provinents de països que han signat el Conveni europeu de cooperació judicial en matèria penal, les ha rebut el ministeri de Justícia i Interior (1.345), mentre que les 14 restants han arribat per la via del ministeri d'Afers Exteriors en ser de països amb els quals no es disposa de cap conveni, com Veneçuela, Mèxic, Equador o Kazakhstan, entre d'altres. A més, 283 de les rogatòries tramitades per Justícia i Interior van ser rebudes a través de la Interpol, en tractar-se de casos d'urgència. Un cop rebudes, els dos ministeris les trameten al president del Tribunal de Batlles, amb còpia al Ministeri Fiscal.

L'any en què es van rebre més comissions rogatòries va ser el 2013 amb 280, seguit del 2012 amb 256 i del 2016 amb 241. Aquest 2017, fins al mes de setembre ja se n'han rebut 183. La justícia ha donat resposta a un 70% de les demandes rebudes, mentre que encara en queden 112 per diligenciar, i 4 de parcialment diligenciades. A més, 276 han estat retornades sense complimentar i 3 van ser anul·lades. Les rogatòries retornades ho han estat per falta d'informació, per errors, per no complir amb les terminis, per absència de traducció en els idiomes acceptats, per no trobar la persona afectada o per no complir el requisit de doble incriminació en els delictes exposats.

Pel que fa als països que han emès les rogatòries, Espanya es troba en primera posició amb 1.103 peticions, el que representa un 81% del total. La segueixen Portugal (91), França (47), Suïssa (13) i Països Baixos (11).

El principal delicte pel qual es trameten les demandes és el de blanqueig de diners o valors (654 casos), que representa un 48% del total. El segueixen l'estafa (460), el contraban (167), el furt (142), les lesions per imprudència (59) i la corrupció (55). També hi ha hagut 417 comissions rogatòries en les quals no s'esmenta el delicte comès per les persones requerides.

Finalment, el Govern també ha fet públic que des del 2012, en un total d'11 ocasions es va permetre a agents estrangers, prèvia autorització per l'autoritat judicial, d'assistir a l'execució de la comissió rogatòria. El supòsit contrari -autoritats andorranes que han assistit a comissions rogatòries a l'exterior- s'ha donat en 12 casos. D'aquestes, un total de 10 demandes efectuades afectaven al dret a la intimitat.