Quantcast

Un cap de setmana ple de cultura i tradició a la Fira de Sant Ermengol

La Fira de Sant Ermengol 2017 obre les portes amb un total de 500 expositors. A banda de les formatgeries, també hi són presents institucions, empreses, artesania, tallers d'automoció, entitats, productes ecològics, gastronomia i venda ambulant.

L'espai Autofira, a l'aparcament del Doctor Peiró, compta amb la participació de 8 concessionaris. I, a tocar de l'Autofira, un espai gastronòmic, amb una oferta culinària variada amb la presència de 7 food trucks que oferiran pizzes, arròs, magdalenes, creps, frankfurts i productes de Menja't l'Alt Urgell.

Per segon any, la Fira de Sant Ermengol torna a organitzar la Fira de Productes Ecològics del Pirineu, que compta amb una quinzena de participants installats al carrer dels Canonges. Es tracta d'un espai de demostració, venda i degustacions d'aquests productes.

Al pavelló poliesportiu, la mostra empresarial, promoció turística, comerç i entitats presenta enguany 6 estands institucionals, 13 associacions esportives i 22 estands multisectorials. Just al costat, l'espai de la Diputació de Lleida, Aliments del Territori i Tu ofereix 12 activitats gratuïtes de degustació i de demostració d'aliments de proximitat, mentre que l'espaiTast Km-0 presenta un total de 9 estands.

També compta amb 342 parades de venda ambulant, que ocupen més de 2.000 metres de via pública de la ciutat, i 63 parades d'artesania, majoritàriament del Pirineu, situades a la plaça dels Oms.

Pel que fa a la mostra ramadera, s'hi podrà veure exemplars de tres races: bruna, frisona i llemosina, a banda del ruc català. A més, parallelament a la Fira, se celebrarà el vuitè concurs comarcal de cavall català pirinenc; la segona trobada de corals del Pirineu; i una representació teatral a càrrec de l'Institut Joan Brudieu.

FIRA DE FORMATGES ARTESANS DEL PIRINEU

La 23a Fira de formatges artesans del Pirineu és l'eix vertebrador de la Fira de Sant Ermengol. Enguany acull 48 formatgeries del nord i el sud dels Pirineus -catalans, aragonesos, bascos, navarresos i francesos-. Els visitants hi poden trobar més de 130 varietats diferents de formatges, comercialitzats pel propi elaborador, i un formatge convidat, que canvia cada any i ha de provenir d'una zona de muntanya que no sigui dels Pirineus. El formatge convidat 2017 és la formatgeria Finca de Uga, procedent de Lanzarote.

A la pista polivalent se situen els 48 estands de les formatgeries participants, el celler, la cervesa i l'aigua, a més de les Aules de Tast. L'entrada al recinte és gratuïta, i els visitants poden adquirir, si així ho desitgen, un tiquet de degustació que dóna dret a 5 tastos de formatge. El tiquet té un cost de 8 euros, i també permet fer un tast de productes agroalimentaris de proximitat a l'EspaiTast-Km0.

PROGRAMA D'ACTIVITATS

Concurs de formatges artesans del Pirineu
Esdeveniment de referència del sector formatger al Pirineu. Està distribuït en 12 categories i hi participen més de 150 formatges artesans, presents o no a la Fira. Un prestigiós jurat, format per una quarantena d'experts, els tasta i els valora. Els formatges opten a medalles d'or, de plata i de bronze en cadascuna de les categories.

Amic del formatge
Atorgat per l'Ajuntament de la Seu d'Urgell a una persona que, amb la seva actuació professional, hagi contribuït a la cultura del formatge i, especialment, a la difusió dels formatges artesans del Pirineu.

Aules de tast
Durant tot el cap de setmana, les aules acullen diferents sessions divulgatives sobre els formatges, les seves característiques organolèptiques, els maridatges, els guanyadors del concurs, tallers d'elaboració de formatges, tallers de cuina amb formatge…

Activitats infantils
També a les aules de tast, la fira programa diferents tallers infantils com el Joc de l'hostaler, un espai on els infants aprenen l'ofici d'hostaler, mostrant-los les nocions bàsiques de cuina i servei de manera didàctica i divulgativa. El Joc de l'hostaler està organitzat per l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Urgell.