Quantcast

Troben un forat a l'Antàrtida tan gran com Castella-la Manxa

Aquesta polinia (és a dir, un espai obert d'aigua envoltat de gel marí) és la més gran observada al mar de Weddell des de la passada dècada dels 70 i la seva extensió abasta prop de 80.000 quilòmetres quadrats. Es tracta del segon any consecutiu en què es forma aquest forat en l'hivern antàrtic, però el 2016 no va ser tan gran.

No obstant, els investigadors adverteixen que seria “prematur” culpar el canvi climàtic d'aquesta obertura en el gel marí de l'Antàrtida, segons informa en un comunicat la Universitat de Toronto (Canadà).

Kent Moore, professor de física atmosfèrica a la Universitat de Toronto, va dir al portal 'Vice' que la polinia tindrà un gran impacte en els oceans. “Sembla que acaba de perforar un forat en el gel”, ha afegit.

Moore ha estat treballant en el projecte de recerca Observacions i Modelitzacions del Carboni i del Clima a l'Oceà Antàrtic (Soccom, per les seves sigles en anglès), administrat per la Universitat de Princeton (Estats Units), per analitzar la polinia mitjançant tecnologia de satèl·lit i flotadors robotitzats, que són capaços d'operar sota el gel marí.

Moore va assenyalar a 'National Geographic' que s'ha detectat aquest àrea d'aigües obertes durant més d'un mes. “És simplement notable que aquesta polinia s'anés durant 40 anys i després hagi tornat”, ha afegit.

Ha subratllat que és normal que es formin polinias en les regions costaneres de l'Antàrtida, però el singular d'aquest cas és que és “profunda a la placa de gel”.

Els científics creuen que aquest fenomen pot ser degut al fet que les aigües profundes en l'oceà Antàrtic són més càlides i salades que les superficials, de manera que es produeix una convecció i l'aigua càlida ascendeix a la superfície, de manera que es fon el gel marí.