Quantcast

Puigdemont declara la independència però proposa deixar-la en suspens per poder dialogar

El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, ha declarat la independència a l'assegurar "assumeixo en presentar els resultats el mandat del poble perquè Catalunya esdevingui un Estat independent en forma de república". No obstant això, a continuació ha afegit "p roponemos que el Parlament suspengui la declaració d'independència per emprendre un diàleg per arribar a una solució acordada".

Això vol dir que fins que el Parlament suspengui la independència, a aquesta hora, Catalunya és un estat independent, segons el que es desprèn del discurs que ha pronunciat el president de la Generalitat.

el moment en què # Puigdemont assumeix que Catalunya ha de ser Estat independent però planteja suspendre-unes setmanes per dialogar # 10Oct pic.twitter.com/ZhFi8P0JLj

& mdash; Europa Press (@europapress) 10 octubre 2017

< p>

Puigdemont, que ha dit comparèixer per explicar les conseqüències polítiques dels resultats del referèndum de l'1 d'octubre, ha fet una crida al diàleg: "Vull deixar de banda les diferències ideològiques entre independentistes i no independentistes. Dono les gràcies a tots aquells que van fer possible el referèndum ". A més ha criticat a les empreses que han abandonat Catalunya: "Ho fan per la por i la tensió creada per l'Estat amb la seva actuació durant l'1 d'octubre".

Declaracions del president del Parlament en un ple que ha començat amb una hora de retard, a causa de les discrepàncies de la CUP que esperaven un altre text. De fet, la portaveu del partit independentista, Anna Gabriel, ha assegurat que "aquesta proclamació solemne de la república no ha arribat quan volíem i ho hem sabut poc abans que se celebrés el ple i per això hem hagut d'improvisar. No som un actor principal en la història d'aquest país, és la gent. I hem arribat aquí de la mà de la gent, gent que ha decidit construir un nou país, que s'ha enfrontat a pràctiques feixistes, a l'Estat autoritari ". Gabriel ha afegit que esperaven que "el que anava a succeir era la proclamació solemne de la república catalana. Crèiem que avui era el que tocava fer i potser hem perdut una ocasió, i diem potser, perquè l'únic mitjà de negociació amb l'Estat espanyol és la república catalana "i s'ha mostrat contrària a suspendre la independència per dialogar, tal com ha dit Puigdemont".

Les joventuts de la CUP qualifiquen de " traïció inadmissible "el discurs del president. l'enuig de la CUP podria derivar en un avançament electoral.

Després de Puigdemont intervenia la líder de l'oposició a Catalunya. Inés acostades assegurava que "el Govern ha polvoritzat el parlament, els lletrats del Parlament, i l'autonomia de Catalunya amb la seva irresponsabilitat". Afegia "no permetré que calgui demanar el passaport a la resta d'espanyols perquè vinguin a visitar-nos".

Per la seva banda el líder del PSC, Miquel Iceta i ronizaba: "A veure si ho he entès bé. Vostè assumeix un mandat, i al mateix temps diu que proposa suspendre una declaració no feta ".

Des del PP Xavier García Albiol assegurava:" Una majoria de catalans i espanyols veuen atònits com vostès volen donar un Cop d'Estat. Parlem d'enderrocar l'Estat de Dret mitjançant un procés prerevolucionario ".

I des Catalunya Sí Que És Pot, Lluís Rabell, assegurava:" vull entendre que el anunci que ens acaba de fer és una oportunitat perquè això es pugui produir. El saludem i agraïm ".