Quantcast

Què és i què diu l'article 155

Durant aquests dies, l'article 155 de la Constitució ha estat el protagonista en innombrables tertúlies polítiques. La seva aplicació, com a mesura excepcional, mai una abans s'ha aplicat al nostre país, evitaria una possible proclamació d'independència a Catalunya.

Però, sabem els espanyols què és i en què consisteix l'esmentat article? < / p>

l'article 155 és una mesura de control que té el Govern central per controlar les activitats de les comunitats autònomes. " Si una Comunitat Autònoma no complia les obligacions que la Constitució o altres lleis li imposin, o actuava de forma que atemptés greument contra l'interès general d'Espanya, el Govern (…) podrà adoptar les mesures necessàries per obligar a aquella al compliment forçós de les dites obligacions o per tal de protegir l'interès general ", diu en el seu primer punt.

per que l'article sigui efectiu, el Govern necessitaria de l'aprovació, per majoria absoluta , del Senat, ja que no podria activar-per iniciativa pròpia. La via de procediment exigeix ??al Govern que enviï a la cambra alta una proposta amb les mesures que estimi oportú emprendre, les quals seran debatudes en la Comissió General de Comunitats Autònomes. D'altra banda, el Senat ha de demanar al president autonòmic corresponent, en aquest cas Carles Puigdemont, les al·legacions que consideri pertinents per votar la proposta final en el Ple.

Segons el 155, el Govern " podrà adoptar les mesures necessàries "per obligar a la Comunitat en discòrdia al" forçós compliment "de les seves obligacions. També s'ha d'aplicar si les accions empreses per, en aquest cas Catalunya, van en contra de l'interès general.

L'article que ens ocupa, en la redacció no indica quin tipus de mesures concretes s'han d'aplicar per a la seva execució, aquest punt queda prou obert perquè, en cada cas, es puguin prendre les mesures més oportunes. Els experts descarten l'ús de la força o la dissolució dels òrgans de la comunitat afectada. Pel que fa al temps d'aplicació, tampoc s'especifica durant quant de temps s'ha d'aplicar l'article. La mesura es mantindria fins que es restauri el compliment de la norma.